British Bankers Association (BBA) gaat LIBOR aanpassen

14 juni 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

De British Bankers Association (BBA) heeft gemeld dat zij een plan heeft om de LIBOR aan te passen. De BBA beoogt hiermee misleiding tegen te gaan bij de dagelijkse vaststelling van de rentetarieven. LIBOR staat voor “London Interbank Offered Rate” en is het rentepercentage dat banken elkaar in rekening brengen wanneer ze geldbedragen aan elkaar lenen.

LIBOR al enig tijd onder druk
De LIBOR kwam in kwaad daglicht te staan nadat bekend werd dat sommige bij het panel aangesloten banken de rente bewust te hoog doorgeven om extra winst te realiseren. Bij de financiële crisis werden de rentepercentages echter bewust lager gehouden om het verminderde vertrouwen in de bankensector te verbergen. Het bleek ook dat de top van Barclays hiervan op de hoogte was.

Als gevolg van dit zogenoemde ‘Liborgate’ schandaal betaalden Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) en UBS tot nu toe meer dan twee miljard aan schikkingskosten. De betrokkenheid van andere banken, waaronder de Rabobank, is nog in onderzoek.

BBA - Libor

Herstel in vertrouwen LIBOR belangrijk

De British Bankers Association (BBA) stelt voor om de individuele dagelijkse rentepercentages die de banken opgeven niet meer meteen bekend te maken. BBA wil hier telkens pas na 3 maanden inzage in geven. Deze aanpassing zou per 1 juli aanstaande ingevoerd kunnen worden, zegt de BBA. Hiermee volgt zij Wheatly Review, die in september vorig jaar over dit onderwerp een aanbeveling publiceerde.

De individuele rentepercentages die de banken dagelijks doorgeven “blijven in real-time beschikbaar voor de toezichthouders van de Libor om zo de benchmark rente te berekenen en te monitoren”, laat de BBA weten. “Het herstellen van vertrouwen in Libor als belangrijk ijkpunt is een absolute prioriteit voor de BBA”, aldus de bankenassociatie.

Markttransacties als basis voor LIBOR

De Europese Commissie zou het toezicht op de vaststelling van het interbancaire rente tarief LIBOR graag willen onderbrengen bij de Europese toezichthouder, de in Parijs gevestigde European Securities and Markets Authority (ESMA). Dat meldde het financieel persbureu Bloomberg.

Steven Maijoor, voorzitter van ESMA vindt echter de manier waarop de Europese basisrente EURIBOR tot voor kort tot stand kwam, getuigen van ‘amateurisme’. De vaststelling van de belangrijkste rentetarieven zoals LIBOR en EURIBOR dient gebaseerd te zijn op echte markttransacties en niet op schattingen van de banken. Ook zouden de banken verplicht moeten worden om deel te nemen aan de panels, die de rentepercentages vaststellen, aldus Maijoor in het Financieele Dagblad.