Britse overheid overweegt privatisering Lloyds bank

11 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Er is een reëele kans dat de Britse overheid haar belang in aandelen van de bank Lloyds gaat verkopen. Naar verwachting ontvangt de overheid omgerekend circa €20 miljard voor de verkoop.

Na de dure fusie met HBOS in 2008, raakte Lloyds in de problemen toen de kredietcrisis eenmaal een feit was. Nadat de aandelen van de bank waren gekelderd in februari 2009, met als gevolg meerdere miljarden verlies, was de Britse overheid genoodzaakt om overheidssteun te leveren om een failissement te voorkomen. Als deel van het nationale bank reddingspakket, waaronder ook de redding van Northern Rock en Bank of Scotland vielen, kocht de overheid circa 40% van de aandelen van Lloyds.

Volgens de Britse krant The Sunday Times maakt de Britse minister van Financiën volgende week tijdens de zogenaamde Mansion House rede, waarin het functioneren van de Britse economie centraal staat, de verkoop bekend.

Persoonlijke aansprakelijkheid
Tevens meldt de krant dat Britse media delen van een rapport in handen zouden hebben met adviezen over de financiële sector, die de minister van Financiën tijdens zijn toespraak zou behandelen. Zo zou gepleit worden voor persoonlijke aansprakelijkheid voor bankmanagers bij mismanagement en zouden bonussen gelinked moeten worden aan behaalde prestaties.

Britse overheid overweegt privatisering Lloyds bank

Royal Bank of Scotland
Er zouden ook passages in het rapport gewijd zijn met adviezen voor de Royal Bank of Scotland (RBS). De bank zou drastische maatregelen moeten nemen waaronder het opdelen van de bank in een zogenaamde ‘good bank’ en ‘bad bank’ en tevens in diverse banken op regionaal niveau. Zie voor meer informatie het bericht ‘Parlementaire commissie UK adviseert opsplitsing RBS’.