Equens: Voorlopig geen verkoop van pingegevens

27 mei 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Equens ziet voorlopig af van de verkoop van pingegevens aan derden. Het draagvlak is te gering, aldus de betalingsverwerker.

Equens wil pingegevens verkopen

Equens heeft in samenwerking met database marketing expert EDM het plan opgevat om pingegevens door te verkopen aan winkeliers. De desbetreffende winkeliers kunnen dan bijvoorbeeld zien of hun klanten ook inkopen doen bij de concurrent. Het plan om pingegevens van mensen door te verkopen, leidt tot vraagtekens. Zowel bij de politiek als bij de banken.

Doorverkopen van pingegevens

Politiek vindt plan Equens onbegrijpelijk

D66-Kamerleden Gerard Schouw en Wouter Koolmees reageren verbijsterd over het plan om het pingedrag van Nederlanders te verkopen aan derden. Zij roepen staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op hier onmiddellijk een stokje voor te steken. “Deze handel in pingegevens van Nederlanders is niet acceptabel. Het gaat niemand wat aan in welke winkel je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je er uitgeeft”, aldus Schouw.

Ook VVD-Kamerlid Ard van der Steur zegt met verbazing gelezen te hebben dat Equens gegevens over pinbetalingen wil verkopen. Hij wil opheldering van het kabinet over de plannen.

ABN AMRO en Rabobank twijfelen sterk over plan

ABN AMRO, ING en Rabobank zijn de drie Nederlandse aandeelhouders van Equens. Zowel ABN AMRO als de Rabobank zien nadelen in het plan. ABN AMRO geeft aan dat de data anoniem genoeg zou zijn, maar de bank wil de garantie dat de privacy van haar klanten gegarandeerd is. Rabobank laat weten dat de bank juridische vraagtekens heeft en verklaart tegenover de NOS het volgende: "Equens heeft ons beloofd het product niet op de markt te brengen zolang er geen duidelijkheid is over de juridische aspecten."

Plannen lijken tegenstrijdig met gedragscode banken

Alle banken in Nederland hebben zich verbonden aan de gedragscode ‘Verwerking Persoonsgegevens Financiële Instellingen’. Hierin worden strenge eisen gesteld aan de verwerking van pingegevens: 'Persoonsgegevens worden niet verder verwerkt op een wijze die onverenigbaar is met de doeleinden waarvoor ze zijn verkregen.' Van deze regel kan alleen worden afgeweken als een klant daarvoor expliciet toestemming heeft gegeven.

Deze algemene gedragscode is door de meeste banken doorvertaald in hun eigen principes. Zo staat in de gedragscode van Rabobank dat de bank alleen gegevens gebruikt  ‘voor een optimale dienstverlening’. In alle andere gevallen worden zonder toestemming geen persoonsgegevens aan derden verstrekt.

Equens geeft aan privacy niet te schenden

Volgens Equens schendt het doorverkopen van de informatie de privacy echter niet. Het bedrijf zegt dat de gegevens niet zijn te herleiden naar mensen, maar alleen naar de wijk waarin de klant woont. Directeur Rietveld verklaart tegenover BNR dat het bedrijf zich aan de privacyrichtlijn houdt. De betalingsverwerker heeft echter besloten voorlopig haar plannen in de koelkast te zetten. “Er is te weinig draagvlak”.