ING: Staat kan 4,5 miljard verdienen aan staatssteun

14 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Nederlandse Staat gaat tussen de €4 en €4,5 miljard verdienen met haar steun aan ING tijdens de financiële crisis. Dit zei de topman van ING, Jan Hommen, tijdens de algemene aandeelhouders-vergadering maandag. Daarnaast werd Ralf Hamers benoemd tot de opvolger van Jan Hommen. Per 1 oktober 2013 zal Ralf Hamers de nieuwe CEO van de ING Groep zijn.

Goede rendement voor de Nederlandse Staat
ING maakt goede vorderingen met het terugbetalen van de verkregen staatssteun. Van de totale kapitaalinjectie van €10 miljard is momenteel €7,8 miljard terugbetaald met daar bovenop €2,4 miljard aan rente en premies. In 2015 zal ING het totale bedrag hebben terugbetaald inclusief ruim €3,5 miljard aan rente en premies.

ING - Terugbetaling staatssteun

Tevens betaalde ING  ongeveer €375 miljoen aan premies op door de staat gegarandeerde obligaties. 

Verkoop Alt-A hypotheekportefeuille
Daarnaast kan de Nederlandse staat nog flink verdienen aan de verkoop van de Alt-A hypotheekportefeuille. In 2009 was de waarde van de Alt-A hypotheekportefeuille van ING als gevolg van de Amerikaanse huizencrisis gekelderd. Als onderdeel van het reddingsplan van ING heeft de Nederlandse Staat een garantie afgegeven voor de mogelijke verliezen op deze portefeuille in ruil voor mogelijk toekomstig rendement. Nu blijkt dat de waarde van deze portefeuille is gestegen en de Nederlandse Staat kan profiteren van een goed rendement wil ING van deze staatsgarantie af.