Steeds minder huiseigenaren hebben betaalachterstand
Uit de meest recente BKR Hypotheekbarometer blijkt dat het afgelopen halfjaar het aantal mensen met een betaalachterstand of betalingsprobleem op hun hypotheek is afgenomen tot iets meer dan 107.000. Dat zijn er 5% minder dan vorig jaar.
Sinds 2008 is het aantal mensen in Nederland met een betalingsprobleem op hun hypotheek aanzienlijk toegenomen. Dat blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer, die twee keer per jaar wordt uitgebracht. Er wordt gesproken van een betalingsprobleem als er een betalingsachterstand is ontstaan van 120 dagen*. Waren er in het najaar van 2008 nog zo’n 35.000 Nederlanders met een dergelijke achterstand, sindsdien is het aantal ruim verdriedubbeld. Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR: “De piek zagen we in juli 2015 toen ruim 113.000 mensen in de knel zaten met hun hypotheekbetalingen.”
In de BKR Hypotheekbarometer van april 2016 werd voor het eerst sinds 2008 een daling van het aantal betalingsachterstanden gemeld. Dit herstel heeft zich in het halfjaar dat daarop volgde verder doorgezet, blijkt uit de meest recente cijfers. In de Hypotheekbarometer van oktober 2016 zijn er nog 107.310 mensen die met moeite hun hypotheeklasten kunnen betalen, een afname van 5.731 (-5%) ten opzichte van een jaar geleden. “Gelukkig gaan we nu weer de goede kant op en begint het op een structureel herstel te lijken”, reageert Van den Bosch op de cijfers.
Volgens het BKR spelen de positieve economische omstandigheden een rol bij het afnemen van de problemen. Van den Bosch vertelt: “Werkloosheid is een belangrijke factor bij financiële problemen en ook hier zien we een positieve ontwikkeling. Het percentage werklozen daalt ook dit jaar weer. Daarnaast is banken er veel aan gelegen om klanten met een betalingsachterstand op de hypotheek te helpen bij het vinden van een oplossing. Ook helpt het dat er steeds minder huizenbezitters met hun hypotheek ‘onder water’ staan”.
* Vanaf 2017 wordt al van een achterstand gesproken wanneer betalingen 3 maanden te laat komen, om meer aan te sluiten op internationale standaarden voor achterstand-registratie.