Minder NHG-hypotheken door stijgende woningprijs

24 oktober 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In de eerste drie kwartalen van 2016 zijn minder hypotheken met NHG-garantie afgesloten dan in diezelfde periode vorig jaar. Verklaring hiervoor is volgens het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dat de woningprijs is gestegen terwijl de NHG bovengrens gelijk is gebleven. In 2017 wordt daarom de maximale prijs waarop een hypotheek in aanmerking komt voor de garantie gelijkgetrokken met de gemiddelde woningprijs.

Onlangs heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) haar cijfers voor het derde kwartaal van 2016 gepubliceerd. Het WEW is de organisatie die al ruim 20 jaar de uitvoering en het beleid van de Nationale Hypotheek Garantie voor haar rekening neemt. Uit de cijfers blijkt dat in de eerste drie kwartalen van 2016 zo’n 74% van de verkochte hypotheken met NHG is verstrekt.

Garanties

In absolute aantallen komt dat neer op 87.500 hypotheken met NHG, terwijl dat er in de eerste drie maanden van 2015 al meer dan 100.000 waren. Volgens de WEW hangt de afname van het aantal NHG-hypotheken sterk samen met de stijging van de woningprijs, terwijl de NHG-grens gelijk is gebleven op €231.132. Boven die grens komen hypotheken niet in aanmerking voor de garantie, en door de stijgende huizenprijzen vallen steeds meer woningen buiten deze groep.

Om de groep mensen die in aanmerking komen voor de garantie weer op niveau te brengen, en op niveau te houden, wordt per 2017 de bovengrens gekoppeld aan de gemiddelde woningprijs op dat moment. Hierdoor zal naar verwachting per 1 januari woningen tot maximaal €245.000 kunnen worden gefinancierd met NHG.

Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW, licht het belang toe: “Met de koppeling aan de gemiddelde woningwaarde bedienen we weer dezelfde groep als voor de crisis: mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen. Ondertussen heeft deze groep te maken met nieuwe uitdagingen rondom wonen en andere mogelijkheden bij de financiering daarvan. Nu de gezondheid van het fonds toeneemt, kunnen wij ons steeds meer richten op deze nieuwe uitdagingen voor onze klanten. Waar we met NHG kunnen bijdragen aan oplossingen, zullen wij dat doen.”