Crowdfinancemarkt voorbij omvang 2015

21 oktober 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In het derde kwartaal van 2016 heeft de markt voor crowdfinance in Nederland al bijna het niveau van eind 2015 bereikt. Werd in heel 2015 €98 miljoen gecrowdfinanced, eind Q3 2016 staat de tussenstand op €95 miljoen, blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt.nl.

Crowdfunding is al jaren de grootste en een van de snelst groeiende alternatieve financieringsvormen in Nederland. Verschillende experts en analisten van de markt voor crowdfunding en crowdfinance (crowdfunding met financieel rendement) hebben uiteenlopende schattingen van de omvang van de complete markt. Een ding is echter duidelijk: de markt groeit nog steeds.

Een van de meest aangehaalde bronnen voor crowdfunding in Nederland zijn de jaarlijkse marktanalyses van crowdfunding adviesbureau Douw & Koren. Eind 2015 schatte het bureau de marktomvang op €128 miljoen, een verdubbeling ten opzichte van de €63 miljoen in 2014 en de derde verdubbeling op rij.

Crowdfunding

Verschillende spelers proberen overzicht aan te brengen in de vele verschillende crowdfunding projecten die worden aangeboden op een inmiddels ruime verzameling van platformen. De markt is echter gefragmenteerd en niet iedereen gebruikt dezelfde definitie voor wat wel en wat niet onder crowdfunding hoort. Een van deze spelers is Crowdfundmarkt.nl, een platform dat de projecten van circa 50 crowdfundingplatformen in een overzicht brengt*.

Volgens de meest recente cijfers van de het overzicht-platform heeft de markt voor crowdfinance in Nederland aan het einde van het derde kwartaal van 2016 een omvang bereikt van €95 miljoen, verspreid over 646 projecten. In de definitie en berekeningen van Crowdfundmarkt.nl is dat bedrag al bijna even hoog als de totale marktomvang over heel 2015 – vorig jaar werd er in totaal voor €98 miljoen gecrowdfinanced in 730 projecten.

Daarmee komt het gemiddelde bedrag per project uit op €147.000 in 2016. Volgens de onderzoekers is dit opvallend, aangezien in 2015 de gemiddelde projectomvang nog €134.000 was. Dat betekent dat de gemiddelde waarde van crowdfinanceprojecten met bijna 10% is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

* Crowdfundmarkt.nl is onlangs de internationale markt opgegaan met een nieuw concept, genaamd Crowdfundpanel.com. Deze website biedt een portefeuille-overzicht waarin investeerders in crowdfunding al hun investeringen en de rendementen daarvan kunnen monitoren.