NBBU zet zich in voor hypotheken voor uitzendkrachten

19 oktober 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De NBBU, brancheorganisatie voor uitzendondernemingen, heeft twintig uitzendorganisaties samengebracht met De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en meerdere geldverstrekkers in een project om het voor uitzendkrachten makkelijker te maken om aan een hypotheek te komen. Uitzendkrachten en flexwerkers kunnen nu nauwelijks een hypotheek krijgen, stelt NBBU.

“Voor uitzendkrachten is het momenteel moeilijk de aanschaf van een woning te financieren. Banken stellen standaard een vast contract als eis of beoordelen het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar”, aldus de NBBU. “Afwijkingen daarvan voor flexwerkers zijn mogelijk, maar in de praktijk vaak te ingewikkeld.”

Om die reden heeft de brancheorganisatie een groot aantal partijen om zich heen verzameld die zich er samen voor gaan inzetten om het voor uitzendkrachten makkelijker te maken een hypotheek te krijgen. Twintig uitzendorganisaties hebben zich bij het initiatief aangesloten, waaronder In Person (~20.000 uitzendkrachten) en DIT Personeel (~1.400). Verder zijn De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en meerdere geldverstrekkers aangesloten.

NBBU - hypotheken voor uitzendkrachten

Als onderdeel van het project willen de samenwerkende partijen ervoor zorgen dat uitzendkrachten (die minstens een jaar werkervaring hebben als flexwerker) vanaf eind 2016 een arbeidsmarktscan kunnen laten uitvoeren door Intelligence Group. Deze scan berekent op basis van uitgebreide data de arbeidsmarktkansen voor de uitzendkracht. Zo wordt een inschatting gemaakt van de kans op werkloosheid en verdiencapaciteit voor de komende vijf jaar, waarmee banken en andere hypotheekverstrekkers meer zekerheid krijgen over het vermogen van de uitzendkracht om zijn of haar hypotheeklasten te blijven dragen.

“Bij een positieve uitslag kan een uitzendkracht naar een hypotheekadviseur gaan om een passende hypotheekofferte aan te vragen. Dit verzoek zal in de regel worden gehonoreerd, uiteraard nog steeds afhankelijk van inkomen, de prijs van de koopwoning en persoonlijke omstandigheden”, aldus de NBBU.

Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop, is blij met de ontwikkeling. Hij spreekt zich uit voor het afschaffen van de huidige werkgeversverklaring. “Mensen verkrijgen met een werkgeversverklaring een hypotheek op basis van hun huidige arbeidsmarktpositie. Deze garandeert geen bestendig inkomen en zegt niets over het arbeidsperspectief, terwijl er wel een betalingsverplichting voor de komende dertig jaar wordt aangegaan”, aldus De Rijke. Een arbeidsperspectiefverklaring geeft volgens hem meer zekerheid.