Commerzbank schrapt 9.600 FTE met 4.0 strategie

30 september 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De tweede bank van Duitsland, de Commerzbank, gaat de komende jaren 9.600 banen schrappen – ongeveer een vijfde van het totale personeelsbestand. De ontslagen staan in het teken van een grootschalige digitaliseringsslag die de bank wil doorvoeren. In het kader van de nieuwe Commerzbank 4.0 strategie wil de grootbank 80% van zijn processen digitaliseren.

Het bestuur van Commerzbank heeft donderdag 29 september bekendgemaakt dat er de komende jaren 9.600 fulltimebanen zullen verdwijnen bij de bank. Commerzbank is, na Deutsche Bank, de tweede bank van Duitsland en telt momenteel een personeelsbestand van circa 45.000 personeelsleden. Net als bij zijn grotere branchegenoot gaan er anno 2016 nog veel processen bij de Commerzbank handmatig en zijn de IT-systemen sterk verouderd.

Commerzbank

De ontslagen vormen een onderdeel van de nieuwe ‘Commerzbank 4.0’ strategie die de bank eerder die week introduceerde. In die strategie stelt de bank zichzelf ten doel om de komende periode 80% van zijn processen te digitaliseren. Naast deze efficiencyslag zijn er ook minder banen nodig vanwege de splitsing van de bedrijfsfinancieringstak van de bank. Nadat dit nieuws eerder al naar buiten was gelekt, heeft het bestuur bevestigd de financiering van MKB-bedrijven zal worden ondergebracht bij de afdeling particuliere klanten, terwijl de zakenbanktak de financiering van grotere bedrijven voor zijn rekening zal nemen. De dubbele banen die hierdoor ontstaan zullen worden geschrapt.

De volledige digitale transformatie van Commerzbank zal naar schatting zo’n €1,1 miljard kosten. Met deze investering wil de bank zijn winstgevendheid de komende jaren sterk vergroten. Nu vallen de winstcijfers van de bank, die voor 15% in handen is van de Duitse overheid, al tijden tegen. Het bestuur heeft aangekondigd dat de bank rode cijfers zal schrijven in het derde kwartaal, door een grote afschrijving op goodwill van zo’n €700 miljoen. Over het hele jaar verwacht de bank een kleine winst, maar met het oog op de transformatiekosten en de rode cijfers in Q3 heeft het bestuur besloten af te zien van de eerder aangekondigde €0,20 dividenduitkering per aandeel.

De nieuwe strategie brengt niet alleen slecht nieuws op personeelsgebied. Om de digitalisering te realiseren zullen zo’n 2.300 nieuwe banen ontstaan, waardoor het banenverlies netto op zo’n 7.300 banen uitkomt.