ING boekt nettowinst en versnelt haar herstructurering

08 mei 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ING Groep heeft in het eerste kwartaal van 2013 een onderliggende nettowinst geboekt van €800 miljoen, een stijging van 38,2% ten opzichte van een jaar geleden. De winststijging is een gevolg van betere rentemarges en de realisatie van besparingsinitiatieven. Daarnaast maakte ING tijdens de presentatie van haar kwartaalcijfers bekend goede voortgang te hebben geboekt met de herstructurering en heeft aangegeven de voorbereidingen voor het afstoten van zijn Europese verzekeringstak te willen verstellen. 

Nettowinst van ING flink gestegen
ING Groep heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van €1,8 miljard, tegen €728 miljoen in het eerste kwartaal van 2012. De nettowinst valt hoger uit door de winst op de verplichte verkoop en het stopzetten van bedrijfsonderdelen. Zowel haar bank- als verzekeringsonderdeel hebben een goed eerste kwartaal achter de rug.

ING - Cijfers Q1 2013

Goede vooruitgang geboekt met de herstructurering
ING heeft tot nu toe dit jaar goede vooruitgang geboekt met de herstructurering van de Groep, wat uiteindelijk heeft geleid tot een succesvolle beursnotering van ons Amerikaanse verzekeringsbedrijf vorige week. Met deze transactie, waarvan de opbrengsten voor de €0,5 miljard bedragen, zijn we onze afspraak met de Europese Commissie nagekomen om 25% van onze Amerikaanse activiteiten voor het einde van het jaar te verkopen”, aldus Jan Hommen, bestuursvoorzitter van ING Groep. “Nu deze mijlpaal behaald is, versnellen we de voorbereidingen op het basisscenario van een beursnotering voor onze Europese verzekeringsactiviteiten. Het doel is dat we er in 2014 klaar voor zijn om naar de markt te gaan”.

Afbetaling staatssteun
Ook met het terugbetalen van de verkregen staatssteun maakt ING goede vorderingen. In totaal is nu ruim €10 miljard terugbetaald aan de Nederlandse Staat. In mei 2015 moet het volledige bedrag van €13,5 miljard inclusief €3,5 miljard aan rente en premies zijn terugbetaald.

ING - Terugbetaling staatssteun

Extra voorziening voor Nederlandse hypotheekportefeuille
Voor de komende kwartalen verwacht ING hogere verliezen op haar Nederlandse hypotheekportefeuille. Het risico van de hypotheekportefeuille loopt op door de daling van de huizenprijzen en de op de oplopende werkloosheid. Om deze verliezen op te vangen heeft ING haar voorziening voor de Nederlandse hypotheekportefeuille verhoogd. De risicokosten kwamen in het eerste kwartaal van dit jaar uit op €82 miljoen, tegen €33 miljoen in dezelfde periode vorige jaar. Het aantal hypotheken met betalingsachterstanden steeg van 0,9% naar 1,5% van de totale hypotheekportefeuille van ING.

ING - Performance hypotheekportefeuille