Rabobank ontvangt €100 miljoen impactgeld van EIB

29 juni 2016 Banken.nl 4 min. leestijd

De Europese Investeringsbank heeft opnieuw €100 miljoen beschikbaar gesteld aan de Rabobank voor het verstrekken van zogenaamde ‘impactleningen’. De eerste €50 miljoen heeft reeds een bestemming gevonden bij bijna 50 Nederlandse MKB-bedrijven die een positieve impact hebben op maatschappij, mens, dier en milieu.

De Europese Investeringsbank (EIB), opgericht in 1958, is een investeringsorgaan dat in eigendom is van de Europese Unie. De EIB heeft ten doel om financiering beschikbaar te stellen voor projecten die bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van Europa. Een van die doelstellingen is het stimuleren van het MKB in Europa en ook in Nederland, en ook het investeren in duurzaamheid en milieu staan hoog op het prioriteitenlijstje in het financieringsbeleid van de EIB.

In veel gevallen investeert de EIB niet direct in MKB-bedrijven, maar benadert hiervoor commerciële banken in Europese lidstaten. Een van de banken in Nederland waar de EIB in afgelopen jaren veel mee heeft samengewerkt is de Rabobank. Zo verstrekte de EIB in het najaar van 2014 €450 miljoen in en €250 miljoen medio 2015 aan Rabobank en De Lage Landen om het economische herstel onder MKB-ondernemers en groot zakelijke ondernemers te bevorderen, door middel van leningen met aantrekkelijke kortingen. 

Impactlening

Impactleningen
Voor het verstrekken van zogenaamde impactleningen aan MKB-bedrijven ontving Rabobank een halfjaar geleden een eerste tranche van €50 miljoen aan EIB-gelden. Impactleningen van de Rabobank zijn bedoeld voor MKB- en midkap bedrijven, die een bijdrage leveren aan een leefbare wereld en dit bedrijfskrediet gebruiken om te investeren in hun toekomst. Het doel achter de impactlening is dat MKB-ondernemers en midkap bedrijven met een goed en duurzaam plan de weg naar duurzame ontwikkeling sneller gaan vinden.

Inmiddels is de eerste tranche volledig benut. De afgelopen zes maanden hebben 47 bedrijven gebruik gemaakt van een impactlening (max. €2,5 miljoen per lening). Om in aanmerking te komen voor een dergelijke lening moeten ondernemers duidelijk voorop lopen in hun sector, en aantoonbaar actief zijn op het gebied van MVO. Bovendien moeten zij beschikken over een of meer van de 47 geselecteerde keurmerken op het terrein van duurzaamheid, zoals milieu, eerlijke handel of dierenwelzijn.

Onder de ondernemers die gebruikmaakten van de eerste tranche zijn vooral de land- en tuinbouw (respectievelijk €5 en €12 miljoen), transport (~€10 miljoen) en horeca en recreatie (~€7 miljoen) sterk vertegenwoordigd. Een van de bedrijven met een impactlening is AMI, een producent van aluminium bouwbeslag. AMI-directeur Arthur de Ruiter heeft veel waardering voor het initiatief van Rabobank en EIB: “Dit jaar hebben we geïnvesteerd in een machine die minder energie en grondstoffen verbruikt en bovendien arbeidsvriendelijker is. Dat dat kan met een impactlening voelt als een beloning voor onze inspanningen op duurzaamheid en cradle to cradle. Daar zijn we trots op.”

Onlangs heeft de EIB opnieuw miljoenen euro’s beschikbaar gesteld aan de Rabobank voor het verstrekken van impactleningen. Dit maal gaat het om een bedrag van €100 miljoen. Pim van Ballekom, Vice-President van de EIB is blij met de voortzetting: “De voortzetting van deze succesvolle faciliteit is een duidelijk signaal dat duurzame bedrijfsvoering de toekomst is. De EIB kijkt bij elke investering naar de bijkomende effecten, dus niet alleen op economisch gebied, maar juist in de zin van sociale, menselijke en milieu-impact. Deze operatie is daarmee een steun in de rug voor een bewust Nederlands midden- en kleinbedrijf.”

Eric Saris, directeur bedrijven bij de Rabobank, over het succes: “Het enthousiasme voor investeren met impact is groot. Dankzij de impactlening is inmiddels door duurzame koplopers in Nederland voor circa €250 miljoen geïnvesteerd. Investeringen die ‘winst’ opleveren voor de bedrijven zelf, maar bovendien positief uitwerken voor mens, milieu en maatschappij.”

Gerelateerd nieuws:

- ABN AMRO trekt €250 miljoen EIB-funding aan
- Qredits tekent EIB-leenovereenkomst €100 miljoen