Achtergestelde Leningen Fonds van NLII gestart

17 juni 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De initiatiefnemers achter het Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) hebben in een gezamenlijk persbericht bekendgemaakt dat het fonds gestart is met het verstrekken van achtergestelde leningen. Door middel van het risicodragend vermogen uit een achtergestelde lening van het fonds kunnen MKB-bedrijven hun vermogenspositie versterken waardoor zij beter in aanmerking komen voor bancair krediet.

In april 2015 kondigde de NLII – de Nederlandse Investeringsinstelling – aan €2 miljard euro extra aan MKB-financiering beschikbaar te gaan maken. Voor deze financiering werden twee fondsen in het leven geroepen: het Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) en het Bedrijfsleningen Fonds (BLF). Om de fondsen te vullen werd geld aangetrokken van institutionele beleggers, onder wie pensioenfondsen en verzekeraars. Als de fondsen voldoende gevuld waren, zouden deze van start gaan met het verstrekken van leningen. Het BLF, dat deelneemt in leningen van banken, is reeds eerder van start gegaan. 

Achtergestelde Leningen Fonds van NLII gestart

Eerder deze week hebben de initiatiefnemers van het ALF – een samenwerkingsverband tussen de NLII, ABN AMRO, ING, Rabobank en Aegon Asset Management – bekendgemaakt dat het fonds gestart is met het verstrekken van MKB-leningen. Het ALF verstrekt achtergestelde leningen in combinatie met een regulaire lening bij een van de drie meewerkende grootbanken. Voor iedere euro die de bank leent aan een MKB-bedrijf wordt bij deze vorm van cofinanciering ook een euro geleend vanuit het fonds. Het gedeelte van de lening dat uit het ALF afkomstig is wordt achtergesteld aan de financiering van de bank – de banklening wordt altijd eerder afbetaald dan de ALF-lening.

Het doel van het ALF is om goedlopende bedrijven die niet in aanmerking komen voor een bancaire lening, doordat zij te weinig eigen vermogen hebben of te lage financiële buffers, alsnog aan bancair krediet te helpen. De ALF-lening verhoogt het buffervermogen van de MKB-onderneming, en hierdoor wordt het risico dat de bank loopt wanneer zij geld leent aan het bedrijf verkleind. “MKB-bedrijven krijgen via het Achtergestelde Leningen Fonds extra toegang tot risicodragend vermogen. Zo kunnen zij hun vermogenspositie versterken en hierdoor ontstaat er ook meer basis om bancair te lenen”, legt Ruut Meijer, Algemeen Directeur Commercial Clients bij ABN AMRO, uit in een recent persbericht.

Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt het ALF door middel van een 50% garantie op de achtergestelde leningen. Vanuit de regeling Groeifaciliteit staat het ministerie garant voor 50% van eventuele verliezen op de hoofdsom van de achtergestelde leningen. Financiering via achtergestelde lening wordt hierdoor makkelijker. Minister Henk Kamp van Economische Zaken vertelt: “De beschikbaarheid van voldoende financiering is cruciaal voor de groei van het midden- en kleinbedrijf. Met het Achtergestelde Leningen Fonds stellen we MKB’ers in staat deze noodzakelijke financiering aan te trekken, zodat ze kunnen investeren in producten en dienstverlening. Met ALF kunnen institutionele beleggers direct in Nederlandse bedrijven investeren. Dat is goed nieuws voor deze MKB-bedrijven en voor onze economie.”

Het fonds is van start gegaan met een omvang van €100 miljoen. Dit geld is in het fonds gestoken door Aegon Verzekeringen. De beoogde fondsomvang voor het ALF is €300 miljoen, en voor de overige €200 miljoen wordt aanspraak gedaan op institutionele beleggers uit bijvoorbeeld de pensioens- of verzekeringsbranche. Nu het fonds operationeel wordt deze investeringsruimte aan beleggers aangeboden door Aegon Asset Management.