ABN AMRO investeert in katoenproductie Tadzjikistan

07 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Vanuit een partnership met ECOM biedt ABN AMRO katoenboeren in Tadzjikistan kredieten aan om duurzaam katoen te telen en zo de lokale opbrengsten te verhogen. ECOM is een internationaal handels- en verwerkingsbedrijf in koffie, katoen en cacao. De leningen worden sinds april dit jaar via ECOM aan lokale boeren verstrekt.

ABN AMRO heeft mondiaal een significante positie in handelsfinancieringen. Het onderdeel ECT (Energy-, Commodities- en Transportation) is gespecialiseerd in het verstrekken en managen van deze financieringen. Harris Antoniou, Hoofd van ECT bij ABN AMRO over deze financiering voor ECOM: “Dit is een mijlpaal voor de toekomst van de katoenproductie in Tadzjikistan en weerspiegelt onze betrokkenheid bij duurzaam bankieren in de agrarische sector.”

ABNAMRO - Katoenproductie in Tadzjikistan

Inefficiënte productiemethodes

Centraal-Azië is 's werelds derde grootste katoenexporterende regio na de Verenigde Staten en India, maar de opbrengsten in Tadzjikistan blijven relatief laag als gevolg van inefficiënte productiemethodes en een tekort aan kwalitatieve zaden en meststoffen. In 2008 begon ECOM met het opbouwen van langdurige relaties met de lokale kleine boeren in Tadzjikistan. Door middel van het Farmer Advance programma werd financiering mogelijk gemaakt voor de aanschaf van zaden, meststoffen, brandstoffen en de toegang tot landbouwkundige diensten.

ABN AMRO is een partnerschap aangegaan met ECOM in het kader van het Agricultural Impact Banking Initiative. Dit is een initiatief van de bank om kleine boeren toegang tot financiering te geven voor duurzame bedrijfsvoering, waarbij de gehele grondstoffen-waardeketen wordt gestimuleerd.