NewB lanceert duurzame prepaid betaalkaart

15 april 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

NewB, een Belgisch coöperatief met de ambitie om een bank te worden, heeft onlangs zijn eerste product gelanceerd – een prepaid betaalkaart. Het vernieuwende aan de GOODPAY Prepaid MasterCard van NewB is dat deze vervaardigd is uit maïsresten, en daardoor bioafbreekbaar. Ook is de kaart maatschappelijk verantwoord, onder meer door de gift van 5 cent aan een goed doel naar keuze die bij iedere betaling met de kaart wordt overgeschreven.

In 2013 werd in België een nieuwe coöperatieve bank opgericht: NewB. Als gevolg van de financiële crisis en het gedaalde vertrouwen in de traditionele bankensector, schaarden tienduizenden mensen en tientallen organisaties zich achter het initiatief dat het op een andere manier wou gaan aanpakken. In plaats van een focus op beurswinsten, risicovolle investeringen en megawinsten, wil NewB alleen gaan investeren in de reële economie.

In 2014 wou de nieuwe speler zijn bankvergunning gaan aanvragen, maar had ondanks zijn tienduizenden coöperanten niet voldoende kapitaal om deze te kunnen aanvragen. Inmiddels in het drie jaar na de oprichting van NewB nog niet gelukt om een bankvergunning te verkrijgen, ondanks pogingen om kapitaal te verzamelen. Maar ondertussen maakt de bank wel kosten, dus werd het tijd om inkomsten te vergaren. Aanvankelijk zou de coöperatie in april 2015 een innovatieve betaalkaart lanceren, maar ook hier liep NewB enige vertraging op.

April 2016 is het zover, NewB heeft zijn eerste product gelanceerd – de GOODPAY Prepaid MasterCard. Aan de lancering van de kaart gingen twee testrondes vooraf, eerst met eigen beleidsmensen en vervolgens een testronde met 60 vrijwilligers. Er zijn vijf verschillende kaarten uitgebracht: een Start Card, die kan worden aangevraagd zonder legitimatie of domicilie, een reguliere NewB Card, een kaart voor minderjarigen, een anonieme versie en een virtuele kaart. Met de kaart voor minderjarigen kan bijvoorbeeld niet online betaald worden voor pornografie of online gokplatformen. De anonieme No Name Card kan gebruikt worden om in webshops of op betaalplatformen anonimiteit betalingen te doen.

De betaalkaart kan door de verbinding aan MasterCard gebruikt worden bij alle betaalterminals met het MasterCard logo – volgens NewB zo’n 36 miljoen traders wereldwijd. De Rabobank heeft zich als grootste coöperatieve bank van Europa verbonden aan zijn Belgische mede-coöperatie en zal de gelden die NewB-klanten op hun pas opladen in depot houden.

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord
Onder het label GOODPAY zijn er meerdere ethische aspecten in de betaalkaarten verwerkt. Niet de allerminste hiervan is dat de betaalkaarten niet van plastic zijn, zoals de betaalpassen van andere banken, maar vervaardigd zijn uit maïsresten. Daarnaast kan de klant ervoor kiezen om per betaling met de kaart een bedrag van 5 cent over te laten maken naar een maatschappelijke organisatie of goed doel naar keuze.