Belgen richten nieuwe cooperatieve bank op: NewB

10 juli 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In België is een nieuwe coöperatieve bank opgericht: NewB. De afgelopen maanden hebben zich meer dan 43.000 mensen en meer dan 30 organisaties achter dit initiatief geschaard. Het idee voor de nieuwe bank ontwikkelde zich als reactie op de financiële crisis en verschraling van de bankensector.

Lessen uit de crisis

“Bij een aantal mensen overheerste ongeloof”, zegt Marc Bontemps, woordvoerder van NewB. “Het kan toch niet dat er uit deze crisis geen lessen zouden worden getrokken. Bovenal vroegen heel wat mensen zich af hoe het mogelijk was dat de pluriforme Belgische bankensector zo verschraald was geworden dat het bij de banken enkel nog om de beurswinsten leek te draaien”, zegt Bontemps. “Kijk, ik kom uit een tijd dat we verschillende grote banken hadden met een openbaar belang”. Dat is niet meer. Het belang van de aandeelhouders staat nu nog steeds voorop, aldus Bontemps.

43.000 coöperanten voor NewB

Volgens Bontemps roept het NewB-initiatief bijzonder veel positieve reacties op. “Vanaf dag één kregen we boodschappen van mensen die klaar stonden om te investeren. De voorbije maanden hebben we in 120 infosessies aan zo’n 6.000 mensen kunnen uitleggen wat het idee was en uiteindelijk hebben zo’n 43.000 mensen zich als coöperant gemeld, naast een 30-tal organisaties, voornamelijk uit het MKB”, aldus Bontemps.

NEW B - Bank Belgie

NewB wil alleen in de reële economie gaan investeren. Volgens Bontemps hingen de ontsporingen uit het verleden vaak samen met het feit dat men daarvan afstapte. Bontemps zegt: “Het komt er op neer dat de bank instaat voor de financiering van de economie. We laten ons niet drijven door risicovolle investeringen of megawinsten”.

Triodos Bank als voorbeeld

Het zal nog wel even duren voor de bank haar werkzaamheden zal beginnen. “Het enthousiasme is groot, maar er is nog veel werk te doen”, zegt Bontemps. De bank in wording gaat nu aan de slag om het nodige startkapitaal van zo’n €60 miljoen te verzamelen. Als de bank effectief van start gaat, zullen haar bankactiviteiten gestoeld zijn op 12 kernwaarden, waaronder participatie, duurzaamheid, soberheid, eenvoud, veiligheid en transparantie. “Triodos Bank is ons voorbeeld, zij waren pioniers, maar wij willen ons ruimer opstellen qua klanten en producten”, aldus Marc Bontemps.