Belgische coöperatieve bank NewB zoekt kapitaal

26 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Belgische coöperatieve bank NewB, die in 2015 een bankvergunning hoopt te krijgen, heeft op een tussentijdse ledenvergadering de balans opgemaakt. Zo heeft de coöperatieve bank al €2,5 miljoen aan kapitaal opgehaald.  De komende maanden worden cruciaal voor NewB. De verleden jaar nieuw opgerichte bank gaat binnenkort weer een campagne lanceren om nieuw kapitaal te vergaren. Dat meldt de Belgische krant De Morgen. Daarvoor wil de coöperatieve bank vooral nieuwe deelnemers aantrekken. Al meer dan 2000 mensen hebben de wens geuit, om zich te voegen bij de 44000 huidige deelnemers.

Opzoek naar nieuwe deelnemers en kapitaal

“We zoeken kapitaal bij drie groepen: bedrijven, privé personen en zogenoemde institutionele beleggers”, zegt Bernard Bayot, bestuursvoorzitter van de bank. “Het is vooral de tweede groep, waarin de deelnemers zitten die we graag willen aantrekken. We rekenen daarvoor op onze bestaande deelnemers  om in hun omgeving andere, geïnteresseerde mensen te vinden. Kapitaal vinden bij institutionele beleggers is niet zo moeilijk. Moeilijker is dergelijk kapitaal vinden, dat aan onze criteria beantwoordt”.

NEWB zoekt kapitaal

Interne uitgangsprincipes afgestemd

Tijdens de ledenvergadering van NewB werd een begroting van €7,6 miljoen goedgekeurd. Ook werd het interne reglement aangescherpt en de lokale participatie van de deelnemers versterkt. De NewB deelnemers hebben ook al ingestemd met de “identiteitskaart” van NewB, die de 12 waarden van de coöperatieve bank, zoals soberheid en transparantie, vertaalt in een bankenmodel.  

Dirk Coeckelbergh benoemd tot directeur NewB

Verder werd Dirk Coeckelbergh aangesteld als directeur van NewB. Hiermee werd voor de toekomst een duidelijke scheidslijn tussen raad van bestuur en directie getrokken. Dirk Coeckelbergh heeft al 30 jaar ervaring in de bankensector. Hij werkte onder meer bij Belgische financiële instellingen, zoals ASLK, Landbouwkrediet, Centea en Crelan. Ook heeft Coeckelbergh een 30-tal boeken op zijn naam staan over de non-profit sector en ethisch beleggen. “Ik heb ook de eerste werkgroepen in de aanloop naar de oprichting van NewB geadviseerd en ik was meteen bereid mee te stappen in dit verhaal”, zegt Coeckelbergh.

Aanvraag bankvergunning

De coöperatieve bank NewB gaat in de eerste helft van dit jaar een aanvraag indienen voor een bankvergunning bij de Nationale Bank (NBB). ‘’We hopen de bank te kunnen opstarten in de tweede helft van 2015. We willen echter niet overhaast te werk gaan. We willen de zaken op een correcte manier regelen”, zegt Bayot. NewB kreeg eind 2013 een brief van De Nationale Bank (NBB) waarin stond dat ze twijfels had over het project om een bank op te richten. “We waren een beetje verbaasd, maar ik heb daarop een positief onderhoud gehad met de gouverneur van de Nationale Bank (NBB). Het klopt wel dat ons project ambitieus en vernieuwend is”, aldus Bernard Bayot.