Fintech is diepgaande vernieuwing financiële sector

06 april 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De inzet van nieuwe financiële technologie (Fintech), zoals blockchain, mobiel betalen en crowdfunding zal diepgaande veranderingen met zich meebrengen in de financiële wereld. Dat schrijven analisten van vermogensbeheerder Fidelity International in het rapport ‘Fintech, the next disruptive frontier’. Slimme startups halen de financiële sector overhoop en introduceren andere verdienmodellen.

Klant staat open voor alternatieven

Fidelity neemt de gemiddelde consument als startpunt. “Die is ontevreden over bestaande bancaire diensten en in combinatie met het slechte imago dat de bankensector nog steeds heeft, staat de klant open voor alternatieve technologieën.” Volgens de opstellers van het rapport wordt Fintech de ‘next big thing’. Investeringen in Fintech startups vervijfvoudigden in een paar jaar van $4,1 miljard in 2013 naar $21,2 miljard.

Veel tractie bij Betalen

De nieuwe technologieën richten zich vooral op het traditionele betalingsverkeer. De Amerikaanse Smartphonebank Mondo haalde financiering binnen via één van de snelste crowdfunding acties ooit. Atom en Tandem, twee digitale betaalplatformen winnen heel snel aan marktaandeel.

Fintech - disruption

Opkomende landen slaan stap over

In opkomende landen is de Fintech-revolutie het meest tastbaar. Het overgrote deel van de bevolking heeft daar geen bankrekening, maar wel een mobiele telefoon. In Kenia worden de meeste mobiele betalingen ter wereld gedaan, dankzij toepassingen als M-Pesa en in China neemt mobiel betalen een vlucht, dankzij Alipay. De tussenfase van betaalkaarten en creditcards wordt in deze landen overgeslagen. Men stapt direct over van cash naar mobiel betalen.

Technologie drijvende kracht

De hype rond Bitcoin lijkt wat over zijn hoogtepunt heen. Toch stroomt er meer geld dan voorheen naar het gedecentraliseerde betaalplatform blockchain. Ook peer-to-peer leningen, waarbij speciale apps vraag en aanbod in kredietverlening bij elkaar brengen, komen langzaam van de grond. De technologische ontwikkeling is een drijvende kracht achter innovatie in leningen. Fidelity plaatst hier wel een kritische noot over de kwaliteit en de transparantie.

Bestaande processen op de schop

De analisten van Fidelity International concluderen in hun rapport dat niet alle Fintech baanbrekend is. Fintech-bedrijven zorgen er echter wel voor dat bestaande processen in het bankwezen op de schop gaan. Traditionele banken met dure kantoren en veel personeel zien hun verdienmodel wankelen. Zij moeten goed nadenken over hun toekomstige rol.