Online vermogensbeheerder Pritle ook gestart in België

01 april 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Eind maart is online vermogensbeheerder Pritle ook van start gegaan op de Belgische markt voor particulier vermogensbeheer. Pritle is een vermogensbeheerder waar klanten al vanaf tien euro kunnen beleggen. In oktober 2015 startte de onderneming al in Nederland en zet voor de toekomst in op verdere Europese uitbreiding.

In 2014 werd FinTech-startup Pritle opgericht door Thomas Bunnik (CEO), Stewart Bowers (CFO) en Azman Hamid (Legal & Risk Director). In 2015 nam de holding het bedrijf Beleggingsonderneming Fundix over, en hernoemde deze tot Pritle – een overname waarmee het bedrijf zo’n €100 miljoen onder zijn beheer kreeg van enkele duizenden klanten. In oktober 2015 ging de nieuwe website live en startte Pritle als nieuwe online particuliere vermogensbeheerder. Het hoofdkantoor van de FinTech onderneming staat in Amsterdam, en wordt bemand door een team van 23 beleggings-, financiële en technologieprofessionals, juristen en econometristen.

Eind vorig jaar kondigde Pritle aan zijn activiteiten in het eerste kwartaal van 2016 ook in België te gaan starten. Bunnik zei daarover: “Na een succesvolle lancering hebben we in Nederland een aanzienlijke groei laten zien. We gaan nu met dezelfde energie van start in België. Het is een logische volgende stap in de verdere expansie van onze onderneming in Europa. Uiteindelijk willen we iedere consument in Europa bedienen die op zoek is naar een efficiënte en eenvoudige wijze om meer uit zijn geld te halen.”

Pritle - Invest for a sunny day

Gisteren werd Pritle in België gelanceerd, dat volgens Bunnik klanten een “eenvoudig, voordelig en toegankelijk alternatief” voor traditionele banken en overige vermogensbeheerders biedt. “Die eenvoud komt enerzijds tot uiting in het gemak waarmee iedereen kan beginnen. Ook mensen met een klein budget en weinig tot geen ervaring met beleggen.” Pritle werkt bovendien met een systeem waarmee gericht naar een beleggingsdoel van klanten wordt toegewerkt. “Zoals geld voor de studie van de kinderen, een mooie vakantie, of bijvoorbeeld een extra potje voor de oude dag. We willen onze gebruikers inspireren om dromen waar te maken”, licht Bunnik toe.

Ook wijst Bunnik op het technologische aspect van online vermogensbeheer via Pritle. Het systeem bepaalt aan de hand van de specifieke situatie het beleggingsrisico en de samenstelling van de portefeuille, wat volgens Bunnik  consistenter en kostenefficiënter is dan traditioneel vermogensbeheer. “Menselijke fouten worden met dit systeem bovendien uitgesloten. Daarnaast brengt het systeem de portefeuille van de klant iedere drie maanden in lijn met hun doelstellingen en bouwt risico automatisch af naarmate deze genaderd worden. Hierdoor wordt de kans op het realiseren van het verwachte rendement gemaximaliseerd”, legt Bunnik uit.

Aan de hand van een online vast te stellen klantprofiel stelt Pritle vervolgens een beleggingsportefeuille samen, bestaande uit fondsen van volgens Pritle "bewezen fondsaanbieders" zoals BlackRock, Vanguard en StateStreet. Deze wordt wereldwijd verdeeld over verschillende type beleggingen, regio’s en sectoren. Pritle rekent 0,5% per jaar inclusief BTW, en rekent niets over het vermogen boven de €250.000. Onderliggende fondskosten zijn 0,28% gemiddeld per jaar per klant.

Bunnik besluit: “Na een succesvolle lancering hebben we in Nederland een significante groei laten zien. We gaan nu met dezelfde energie van start in België. Het is een logische volgende stap in de verdere expansie van onze onderneming in Europa. Uiteindelijk willen we iedere consument in Europa bedienen die op zoek is naar een efficiënte en eenvoudige wijze om meer uit zijn geld te halen.”