Koningin Máxima aanwezig bij GABV bijeenkomst

10 maart 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Afgelopen dinsdag werd de jaarvergadering van de Global Alliance for Banking Values (GABV) in Zeist bijgewoond door koningin Máxima. Als speciaal pleitbezorger van de VN droeg zij bij aan de paneldiscussie tussen duurzame banken en andere financiële instellingen die zich inzetten voor maatschappelijke waarden.

In 2009 werd in Nederland de Global Alliance for Banking Values (GABV) gesloten. De GABV is een not-for-profit alliantie tussen banken, bancaire samenwerkingsverbanden, ontwikkelingsbanken en microfinance instellingen die zich richt op het creëren van positieve impact door te bankieren op basis van waarden in plaats van winstoogmerk. Bij de start van de alliantie bestond deze uit 11 leden, maar inmiddels zijn er wereldwijd 28 financiële instellingen aangesloten.

Koningin Maxima

Jaarvergadering in Zeist
Voor 2016 vond de jaarvergadering plaats in Zeist, georganiseerd door Triodos Bank. CEO’s en experts van alle 28 leden hebben elkaar in Zeist ontmoet om de resultaten van hun maatschappelijk verantwoord ondernemerschap te bespreken en beslissingen te maken over de uitbouw en voortzetting van de internationale alliantie. Het is de eerste keer sinds de start van de alliantie in 2009 dat de GABV terugkeert naar Nederland.

Onderdeel van de vergadering was daarnaast een paneldiscussie met de titel ‘It’s Banking But Not As We Know It. Values-based Banking At a Crossroads’. Deze paneldiscussie focuste zich hoofdzakelijk op de impact van technologische ontwikkelingen en innovatie op bankieren. Voor dit onderdeel van het evenement schoof ook koningin Máxima aan, vanuit haar rol als speciaal pleitbezorger voor de Verenigde Naties – voluit: United Nations Secretary-General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development. Vanuit deze functie is de koningin actief als adviseur voor landen wereldwijd op het gebied van universele toegankelijkheid van financiële diensten.