Banken starten pilot online identificeren via eigen bank

10 maart 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Deze week zijn Nederlandse Banken gestart met de eerste pilot met iDIN, een dienst waarmee klanten - met hun inloggevens van de bank - zich kunnen identificeren bij andere organisaties. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. In deze eerste pilot is het voor klanten van ING en Rabobank mogelijk om in te loggen op Mijn Belastingdienst. Klanten van ABN AMRO, SNS en Triodos volgen in april.

iDIN wordt aangeboden naast andere inlogmethodes, zoals DigiD bij de overheid. Bezoekers kunnen zelf kiezen welke inlogmethode ze gebruiken. Het gebruik van iDIN lijkt op de manier waarop consumenten iDEAL gebruiken.

iDIN

Om met iDIN te kunnen inloggen op Mijn Belastingdienst moet de identificatiedienst eenmalig via internet worden geactiveerd voor gebruik bij de overheid. Daarna kan bij volgende bezoeken aan Mijn Belastingdienst zonder omwegen, direct met iDIN worden ingelogd.

Pilots met webwinkels en verzekeringsmaatschappijen

De banken zullen in de loop van 2016 ook pilots met webwinkels en verzekeringsmaatschappijen uitvoeren. Nadat de ervaringen van consumenten en organisaties bij alle pilots zijn geëvalueerd, is de verwachting dat iDIN in de tweede helft van 2016 breder beschikbaar komt.

Consumenten bepalen zelf of ze iDIN willen gebruiken en of ze persoonlijke gegevens aan een bedrijf of instelling willen doorgeven.