Stratfor: Cashloze samenleving op komst

02 maart 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Een samenleving zonder contant geld komt eraan. Bankbiljetten en munten zullen uit de roulatie genomen worden. Dit schrijven de onderzoekers van Stratfor in een recent rapport. Volgens het onderzoeksbureau zijn technologische ontwikkelingen en de toenemende financiële repressie de twee belangrijkste factoren die een einde zullen maken aan contant geld.

Niet te stoppen trend

Maar technologie en gebruiksgemak zijn niet de enige factoren die aansturen op een samenleving zonder contant geld. Ook banken en overheden willen cash geld uitfaseren. “Al deze trends, gestuurd door de niet te stoppen technologische vooruitgang, zal cashloze transacties nog prominenter maken in de wereldeconomie. Vooral in opkomende economieën zoals die in Afrika en in India worden concepten als betalen met de mobiele telefoon snel omarmd”, zo concludeert Stratfor in het onderzoeksrapport.

Verschrikkelijk inefficiënt en kostbaar

John Cryan, CEO Deutsche Bank voorspelde eind januari tijdens het World Economic Forum in Davos al dat contant geld binnen 10 jaar zal verdwijnen. “Cash zal binnen 10 jaar waarschijnlijk verdwenen zijn. Er is geen noodzaak voor, het is verschrikkelijk inefficiënt en kostbaar”, aldus Cryan. John Cryan deed zijn uitspraken tijdens de paneldiscussie met een aantal topfunctionarissen uit de financiële sector. Ook andere panelleden waren het erover eens dat contant geld verdwijnt en dat digitaal geld de toekomst heeft, zo meldde persbureau Reuters. Behalve de redenen die Cryan al noemde, namelijk inefficiëntie en het niet meer nodig zijn, werd er ook gesteld dat cash een belangrijke rol in de illegale economie speelt.

Stratfor - Cashloze samenleving

Toekomst betaallandschap veranderd

PayPal-bestuurder Dan Shulman benadrukte toen ook dat contant geld digitaal wordt en cheques verdwijnen. Toch vindt nog altijd 85% van de wereldwijde transacties via cash plaats. “Het proces dat contant geld verdwijnt is onvermijdelijk, maar we hebben nog een lange weg te gaan”, verklaarde Shulman. Wel verandert de toekomst van mobiel het betaallandschap. “Straks heeft iedereen een smartphone en met één druk op de knop toegang tot zijn bank. Hierdoor kan de industrie op een geheel andere manier over consumententransacties nadenken”, aldus Shulman.

Nieuw instrument voor monetair beleid

In de Eurozone en Japan hebben staatsobligaties al een negatieve rente. Ook komt een negatieve rente op spaartegoeden in het verschiet. Bankiers weten dat spaarders dan de mogelijkheid hebben te vluchten in contant geld en vrezen dat men dan massaal spaargeld van de bank haalt. Volgens de onderzoekers van Stratfor wordt met elektronisch geld deze bedreiging weggenomen, omdat het dan niet meer mogelijk is om fysiek geld op te vragen van de bank. Daarmee krijgen centrale banken een nieuwe reeks instrumenten in handen om monetair beleid te voeren.

Tegengaan van criminaliteit

Zonder contant geld wordt het lastig om vermogen naar het buitenland te verplaatsen. Stratfor haalt als voorbeeld IJsland aan, waar men gemakkelijk een limiet kan instellen op de hoeveelheid geld die overgeboekt mag worden naar een buitenlandse bankrekening. Ook in Griekenland gelden nog steeds kapitaalcontroles, met een maximale limiet van €500 per maand om geld over te boeken naar een buitenlandse bankrekening. Grote bankbiljetten liggen momenteel onder vuur, niet alleen vanwege corruptie en criminaliteit, maar ook vanwege financiële repressie en negatieve rente.