Eerste verjaardag voor Funding Circle Nederland

23 februari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Online marktplaats voor MKB-financiering Funding Circle Nederland (voorheen Zencap) bestond begin februari één jaar. De afgelopen twaalf maanden hielp de marktplaats ruim 180 MKB-ondernemingen aan in totaal ruim €14 miljoen aan financiering. “Een stormachtige groei”, aldus Jeroen Broekema, Directeur Funding Circle Nederland.

Zencap
In februari 2015 werd Zencap, onderdeel van Rocket Internet, actief op de Nederlandse markt voor alternatieve financiering. De online marktplaats voor MKB-financiering maakte in snelle groei door in de verschillende Europese markten waarop Zencap actief is, en bracht in juli 2015 het bericht naar buiten maar liefst €20 miljoen te hebben gecrowdfund – waarvan toen in vijf maanden tijd €3 miljoen in Nederland.

Funding Circle

Funding Circle
Het snelgroeiende Zencap trok de aandacht van Britse crowdfundpartij Funding Circle, die in oktober 2015 besloot om Zencap over te nemen. Sindsdien heet de online marktplaats Funding Circle Nederland en is uitgegroeid tot een van de grootste alternatieve leenbedrijven van Nederland. Een jaar na het begin van voorganger Zencap heeft het bedrijf ruim €14 miljoen aan leningen uitbetaald, voor in totaal meer dan 180 MKB-ondernemingen. Het personeelsbestand is gegroeid van 2 naar 18 professionals. Over alle vijf landen waar het bedrijf actief is heeft Funding Circle al ruim €1,8 miljard aan financiering verzorgd voor ruim 15.000 bedrijven. Komend jaar zal Funding Circle de stijgende lijn proberen vast te houden. “Ons doel is het ‘go-to’ platform te worden als het gaat om MKB-financiering in Nederland”, aldus Jeroen Broekema, Directeur Funding Circle Nederland.

“Een ander hoogtepunt in het afgelopen jaar was de samenwerking met Victory Park Capital (VPC), die toezegde €230 miljoen in het Nederlandse, Duitse en Spaanse MKB te investeren via Funding Circle. Deze samenwerking heeft Funding Circle in staat gesteld om het MKB nog beter en sneller te bedienen”, vertelt Broekema. Volgens het bedrijf wordt 52% van alle MKB-financieringsaanvragen bij de bank of andere instellingen afgewezen, en Funding Circle wil stagnatie van de groei van het MKB en dus de Nederlandse economie voorkomen. “Wij focussen ons aan de ene kant 100% op het midden- en kleinbedrijf en hebben een sneller en beter model ontwikkeld waarbij deze groep toegang krijgt tot financiering. Aan de andere kant bieden wij particuliere en zakelijke investeerders aantrekkelijke rendementen”, aldus Broekema.