CEO Santander Alfredo Saenz maakt aftreden bekend

01 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Alfredo Saenz, de topman van Santander, maakte begin deze week zijn aftreden bekend na een lange juridische strijd waarin hij is veroordeeld voor het afleggen van valse verklaringen. Zijn opvolger is Javier Marin, het huidige hoofd van onder andere de verzekeringstak van de bank.

Positie Alfredo Saenz niet lang houdbaar
Saenz wordt gewaardeerd voor het feit dat hij de regionale Spaanse bank heeft veranderd in een wereldwijde speler binnen de bankensector. Zo heeft Santander in 2007 onderdelen van Fortis overgenomen. Zijn functioneren als topman van de grootste bank van Spanje staat echter al jaren onder druk door een juridische kwestie die nu al meer dan een decennium duurt. Hij wordt verdacht van en is reeds veroordeeld voor valse verklaringen tegen aandeelhouders.

Javier Marin, leider van een nieuwe generatie
Marin, 46, is senior executive vice president van de bank en het hoofd van de wereldwijde bedrijfsonderdelen verzekeringen, vermogensbeheer en private banking. Marin is afgestudeerd aan de Papal University of Comillas in Spanje waar hij rechten en bedrijfskunde studeerde. Marin kwam in 1991 in dienst bij Santander en werd de personal assistent van de voorzitter Emilio Botin. In 2001 werd Marin CEO van het private bank onderdeel Banif Santander en vervolgens van de vermogensbeheer-activiteiten in 2009 en verzekeringen in 2010. 

Santander - Javier Marin CEO