Oliver Wyman helpt bij verkoop slechte Italiaanse leningen

10 februari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Nadat de afgelopen tijd vier Italiaanse banken omvielen door de grote hoeveelheid niet-presterende leningen, is in het kader van de speciale maatregelen om de banken te redden vanuit de Europese Unie consultancybureau Oliver Wyman ingeschakeld. De consultants zullen de vier geredde banken gaan bijstaan bij het vinden van mogelijke kopers voor het niet-presterende krediet, dat via de Europese maatregelen interessant wordt gemaakt voor investeerders.

In 2015 heeft Oliver Wyman samen met Intrum Justitia onderzoek gedaan naar de Europese Retail Banking markt. Uit het onderzoek bleek dat Europese banken meer dan €580 miljard aan niet-presterende leningen hebben uitstaan, waarvan het de vraag blijft of ze dit geld ooit nog volledig zullen terugzien. Vooral in Italië zijn de problemen groot, aangezien hier maar liefst 18% van de leningen niet goed presteert, bij elkaar genoeg voor een totale schuld van zo’n €161 miljard. Een groot deel daarvan zijn MKB-leningen, en de banken Banca delle Marche, Banca Popolare dell'Etruria e del Lazio, Cassa di Risparmio di Ferrara en Cassa di Risparmio della Provincia di Chieti, die allen focussen op het MKB-krediet segment, bezweken onder de schulden.

Banca Commerciale Italiana

Vanuit de Europese Unie zijn er nieuwe regels aangenomen om de falende banken aan te kunnen pakken. Onder de naam ‘EU Bank Recovery and Resolution Directive’ (BRRD) is het raamwerk uitgebreid met als doelstelling om ervoor te zorgen dat falende banken minder afhankelijk gaan worden van staatshulp. Zo krijgen de banken meer vrijheid om zichzelf te herstructureren en tot op zekere hoogte delen van hun verliezen te laten dragen voor aandeelhouders en crediteuren.

Tevens is er een afwikkelingsfonds van €3,6 miljard opgezet om bij de verkoop van de schulden van de vier banken de negatieve verschillen tussen overgedragen assets en verplichtingen te overbruggen. Dit geld is afkomstig uit bijdrages vanuit de Italiaanse bankensector. In de komende maanden worden de problematische leningen verkocht, waarbij de spaargelden van klanten volledig beschermd zullen worden. Consultancybureau Oliver Wyman, dat de afgelopen jaren meerdere falende banken heeft ondersteund en heeft geholpen bij het uitvoeren van de ECB stresstests, is ingeschakeld om te adviseren bij de verkoop van de assets en schulden van de banken die gered moesten worden. “Oliver Wyman zal strategisch advies en ondersteuning bieden bij het organiseren van de verkoop van de overbruggingsbanken om zo de uitkomsten te maximaliseren”, vertelde een anonieme bron met kennis van de verkoop aan Italiaans dagblad La Repubblica.

Oliver Wyman - Banking

Ook The Boston Consulting Group is de afgelopen maanden actief geweest binnen de Italiaanse bankensector. De strategie consultants werden ingehuurd om te ondersteunen bij de oprichting van een ‘bad bank’ om de niet-presterende leningen naartoe over te hevelen. Deze bad bank constructie kreeg eerder dit jaar groen licht van de Europese commissie.