Bad bank Italië goedgekeurd door EU Commissie

28 januari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Pier Carlo Padoan, de Italiaanse minister van Financiën, en de Europese Commissie zijn het eens geworden over de oprichting van een bad bank voor slecht presterende leningen. Dat meldt Margrethe Vestager, eurocommissaris voor Concurrentie, onlangs in een persbericht. Padoan laat weten de bad bank als ‘zeer handig instrument’ te zien in de strijd tegen de Italiaanse bankencrisis.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis gaat het slecht met de Italiaanse bankensector. Het percentage slecht presterende leningen – vaak leningen aan het MKB waarvan niet duidelijk is of ze ooit nog terugbetaald kunnen worden – ligt in Italië aanzienlijk hoger dan in veel andere Europese landen. Gezamenlijk hebben de Italiaanse banken voor zo’n €200 miljard aan slechte leningen uitstaan. En dit heeft zijn weerslag op de positie van de banken, die hun aandeelkoersen de afgelopen maanden met grote snelheid zagen dalen.

Om die reden schakelde Banca de Italia reeds in 2015 de hulp van Boston Consulting Group in, met het plan om een ‘bad bank’ op te zetten. Deze losstaande entiteit zal alle slechte leningen van de andere banken in de sector overnemen, om zo de commerciële banken tegen omvallen te beschermen. Een stap die met het oog op de recente malaise bij Banca Monte Dei Paschi, ’s werelds oudste bank mogelijk maar net op tijd komt.

Italiaanse banken geven ECB onbetrouwbare of onvolledige informatie

Akkoord Europese Commissie
Eerder deze week is bekendgemaakt dat de Italiaanse minister van Financiën, Pier Carlo Padoan, een akkoord heeft bereikt met de Europese Commissie voor het oprichten van een dergelijke ‘bad bank’. Dat meldt eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. De Italiaanse minister was al enkele maanden bezig met de Europese Commissie om een akkoord te bereiken waarbij de Europese regelgeving voor staatssteun niet geschonden zou worden.

In lijn met het akkoord mogen alle Italiaanse banken hun problematische leningen onderbrengen bij de bad bank. De overheid staat hierbij garant voor de meest waardevolle en risicovolle delen van de schuld, een stimulans voor investeerders om de ‘veilige activa’ aan te schaffen. Om te vermijden dat de garanties buiten de Europese wet voor staatssteun vallen, moeten deze garanties worden aangekocht voor de marktprijs. Vestager laat weten dat Europa hier streng op zal controleren.

Nuttig instrument
Met de oprichting van een bad bank moeten de Italiaanse banken weer in staat zijn om de Italiaanse economie van financiering te voorzien. Minister Padoan laat in een reactie weten blij te zijn dat de Europese Commissie akkoord is gegaan. Hij gelooft dat de bad bank een “zeer nuttig instrument is om de huidige problemen het hoofd te bieden”.