Kapitaalpositie Banca Monte Dei Paschi kritiek

27 januari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

De Italiaanse Banca Monte Dei Paschi verkeert nog steeds in gevaar. Spaarders halen hun geld van de bank. De koers van het aandeel op de Italiaanse beurs zakte vorige week met meer dan 40% tot €0,51. Sinds begin januari hebben de aandelen van Banca Monte Dei Paschi al 58% van hun waarde verloren.

Oude bank al lang in de gevarenzone

Monte dei Paschi di Sienna is de oudste bank ter wereld en de op twee na grootste bank van Italië. Sinds 2009 werd de bank twee maal gered door de Italiaanse overheid. De afgelopen twee jaren wist de bank €8 miljard aan vermogen aan te trekken, waarvan de helft is gebruikt om een lening bij de overheid af te lossen. Momenteel is de kapitaalbuffer van de bank ongeveer €1,6 miljard, maar het is de vraag of dat voldoende is om een nieuwe crisis te overbruggen. Vorig jaar kwam Banca Monte dei Paschi als zwakste uit de bankentest van de ECB. De Italiaanse bank moest zijn reserves aanzienlijk aanvullen en zette daarom veel bezittingen in de etalage.

Banca Monte Dei Paschi

Italiaanse banken in zwaar weer

Halverwege 2015 deed de bank al circa €1,3 miljard aan slechte leningen van de hand en eind 2015 deed de bank leningen met een boekwaarde van circa €1 miljard over aan Epicuro, een dochteronderneming van Deutsche Bank. De Italiaanse banken zijn er slecht aan toe. De grote hoeveelheid slechte leningen maakt de Italiaanse bankensector kwetsbaar. Bijna één op de vijf bankkredieten is een slecht en risicovol krediet. Beleggers kijken door het slechte sentiment op de aandelenmarkt kritisch naar de balansen van Italiaanse banken. Ook andere Italiaanse banken zoals UniCredit, Banco Popolare en Ubi Banca gingen vorige week hard onderuit op de Italiaanse beurs.

CEO UniCredit sust de gemoederen

UniCredit CEO Federico Ghizzoni sloot uit dat er interventie ter ondersteuning van Monte Dei Paschi door UniCredit zou plaatsvinden. UniCredit is de grootste bank van Italië. Het werkt internationaal in circa 22 landen en bezit als groep meerdere banken. "Het bankensysteem is solide en zal ook deze crisis de baas worden. Het aantal deposito's bij UniCredit neemt toe en er zijn geen aanwijzingen dat klanten hun geld van de bank halen", aldus Ghizzoni. Met die woorden probeerde UniCredit CEO Federico Ghizzoni de spanning uit de lucht te halen. De aandelen van UniCredit daalden vorige week met 7,8% en UniCredit is sindsdien ook een van de banken die het ergste te lijden hebben van Italië’s bankencrisis.

In het najaar van 2015 werd al bekend dat de bank 10.000 banen wil schrappen in onder meer Italië, Duitsland en Oostenrijk.