Banken: Contactloos betalen is en blijft veilig

08 februari 2016 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Contactloos betalen is en blijft veilig. Wel gaan banken beter uitleggen of en wanneer de betaalpas bij een contactloze betaling in de betaalautomaat gestoken moet worden en  wanneer een pincode vereist is. Dat laat Betaalvereniging Nederland weten in reactie op berichtgeving van de consumentenbond van vorige week. 

Consumentenbond: Contactloos zakkenrollen
De consumentenbond meldde vorige week dat met contactloos betalen veel grotere bedragen ongemerkt kunnen worden afgeschreven dan banken en consumenten denken. De Consumentenbond laat in een video en in een blog zien hoe eenvoudig een mobiel betaalapparaat is aan te vragen en te misbruiken. Volgens de consumentenbond zeggen de banken dat consumenten boven de €50 niet meer contactloos kunnen betalen. Boven de €50 moet de pinpas in de betaalautomaat worden gestoken en zal om een pincode worden gevraagd.

Draadloos betalen

Verder blijkt uit de test van de Consumentenbond dat een crimineel met een draagbaar pinapparaatje in zijn zak een willekeurig bedrag van een rekening kan halen door vlak langs iemand te lopen die zijn pinpas los op zak heeft en vervolgens diens pincode in te voeren. Ook bij passen die in broekzakken, jaszakken en tassen zitten, blijkt zakkenrollen geen probleem.

Banken: Zo is contactloos betalen goed beveiligd…
Volgens Betaalvereniging Nederland is contactloos betalen veilig. Er zijn in Nederland geen consumenten slachtoffer van contactloos zakkenrollen geworden. Wel laten banken weten dat de informatieverstrekking over contactloos betalen beter moet, zodat verwarring en onduidelijkheid over het gebruik worden voorkomen.

Hieronder zet Betaalvereniging Nederland alle beveiligingsmaatregelen voor contactloos betalen op een rijtje.

 • Contactloos betalen is alleen mogelijk met een contactloze betaalpas in combinatie met een contactloze betaalautomaat. Contactloze betaalpassen en betaalautomaten kun je herkennen aan het speciale symbool voor contactloos betalen.
 • Een contactloze betaling is alleen mogelijk als de betaalpas op minder dan vijf centimeter afstand van de betaalautomaat wordt gehouden.
 • Bij bedragen boven €25 moet de pincode altijd worden ingetikt. Scherm die goed af.
 • Bij bedragen tot en met €25 is een pincode meestal niet nodig. Die kan dan ook niet door een ander worden afgekeken.
 • Wanneer je achter elkaar kleine bedragen zonder pincode contactloos betaalt en al die bedragen bij elkaar opgeteld overschrijden de €50, dan moet je alsnog de pincode intikken. Deze limiet geldt voor onbepaalde tijd, dus ook als de betalingen zonder pincode over meerdere dagen gespreid zijn.
 • Meestal hoef je de betaalpas niet in de betaalautomaat te steken, ook niet bij grote bedragen boven de €25 of €50. Soms zal de automaat bij een contactloze betaling echter vragen om de betaalpas alsnog in te steken, bij willekeurige bedragen. Daarbij moet altijd de pincode worden ingetikt.
 • Sommige banken hebben ook daglimieten voor contactloos betalen ingesteld. Als je dan op één dag bijvoorbeeld meer dan €250 contactloos hebt betaald, moet je de rest van de dag je betaalpas in de automaat steken en je pincode invoeren. Daglimieten kunnen per bank verschillen en kunnen soms door de pashouder zelf worden ingesteld, via internet- of mobiel bankieren.
 • Wanneer een contactloze betaalpas samen met andere contactloze passen is opgeborgen (OV-chipkaart, toegangspas, andere contactloze betaalpas), is het zeer onwaarschijnlijk dat daarmee ongemerkt contactloos betaald kan worden. Een betaalautomaat raakt dan in de war van alle signalen van de verschillende contactloze passen.
 • Scherm je pincode goed af bij het intikken en berg je betaalpas altijd veilig op. Stop hem niet in een achterzak of borstzak, niet in een jaszak, niet in een open tas en niet in een buitenvak van een tas.
 • Nadat een pincode op een werkende betaal- of geldautomaat is ingetikt, kun je die met een compacte, onopvallende infraroodcamera niet van het toetsenbord aflezen. De elektronica onder het toetsenbord geeft al zoveel warmte af dat alle toetsen daardoor fel oplichten op een infraroodbeeld en je de afzonderlijke toetsaanslagen niet meer kunt herkennen.
 • Contactloos zakkenrollen is in Nederland nog nooit voorgekomen. Mocht het toch gebeuren, dan vergoedt je bank alle schade.
 • Zodra je je betaalpas als gestolen of verloren bij je bank aanmeldt, kan een ander er niet meer mee betalen, ook niet contactloos en ook niet mét pincode.
 • Een contactloze betaalautomaat kan alleen aangevraagd en gebruikt worden als de aanvrager ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en een bankrekening heeft. Betalingen worden pas de volgende werkdag op die bankrekening bijgeschreven. De pakkans bij misbruik van de automaat is daardoor hoog.