BoA en Wells Fargo werken aan Apple Pay ATMs

01 februari 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Het gerucht gaat dat zowel Bank of America als Wells Fargo momenteel werken aan de integratie van Apple Pay in hun geldautomaten. Dat meldt mediaplatform TechCrunch onlangs. Hoewel nog niet helemaal duidelijk is hoe Apple Pay precies zou werken op een geldautomaat, zou deze uitbreiding van de functionaliteit een grote stap kunnen zijn in het bestrijden van fraude met nagemaakte creditcards en skimmers.

Apple Pay is een betaaloplossing die is ontwikkeld door tech-speler Apple. Met Apple Pay kunnen gebruikers van Apple producten, zoals iPhones, iPads en Apple Watches, hun mobiele apparaat gebruiken om te betalen via betaalterminals met NFC-technologie. De betaalmethode is momenteel nog niet beschikbaar in Nederland, maar zal naar verwachting binnenkort in ons land worden gelanceerd. Naast Apple worden ook soortgelijke mobiele betaaloplossingen ontwikkeld door Android – Android Pay – en door meerdere grote banken wereldwijd. Onlangs kondigde Rabobank de beschikbaarheid van Rabo Wallet uit te breiden via een samenwerking met KPN.

BoA en Wells Fargo werken aan Apple Pay ATMs

Apple Pay ATM’s
TechCrunch, een online mediaplatform over technologische vooruitgang, startups en internetproducten, meldt onlangs dat zij geruchten hebben opgevangen dat zowel Bank of America als Wells Fargo bezig zijn met een integratie van Apple Pay in hun geldautomaten. Technologische projectteams zouden de opdracht hebben gekregen om binnen een aantal maanden tijd de optie te ontwikkelen om via Apple Pay geld op te nemen bij een geldautomaat. Jonathan Velline, het hoofd voor de geldautomaten van Wells Fargo, bevestigde onlangs dat de bank eraan werkt om zijn ATM’s aan verschillende digitale wallets op smartphones te kunnen koppelen met NFC-technologie. Hoewel de bank momenteel alleen Android Pay ondersteunt, bestaat er ook een goede kans dat Apple Pay op de ontwikkelagenda staat.

Een woordvoerster van Bank of America zou hebben bevestigd dat de bank momenteel werkt aan het ontwikkelen van een kaartloze ATM-oplossing – net als concurrent JPMorgan Chase. Deze functionaliteit wordt naar verluid eind februari uitgerold in een select aantal Bank of America geldautomaten in verschillende Amerikaanse steden. Zij kon echter niets vrijlaten over de geruchten dat er ook gewerkt werd aan een integratie van Apple Pay.

Werking
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe Apple Pay zal werken wanneer de betaaloplossing wordt geïntegreerd in geldautomaten. Volgens TechCrunch zal het waarschijnlijk als volgt werken. De klant houdt zijn smartphone tegen het NFC punt op de ATM en krijgt op het scherm van de smartphone een pagina te zien waarop hij of zij moet inloggen met gebruik van een vingerafdruk of een pincode. Hierna zouden zij toegang moeten krijgen tot de geldautomaat net zoals zij zouden krijgen bij het invoeren van de pincode bij het gebruik van een bankpas.

Op deze manier hebben klanten niet langer hun betaalkaart of creditcard nodig bij het opnemen van geld. Volgens deskundigen kan dit grote voordelen opleveren in de strijd tegen fraude. Betaalkaarten zijn namelijk veel makkelijker na te maken dan een iPhone, de mogelijkheid om met vingerafdruk te bevestigen wordt nog niet aangeboden op geldautomaten, en ook kunnen de pincodes van Apple Pay veel langer en complexer zijn dan de gebruikelijke viercijferige pincode. Maar nog belangrijker is het tegengaan van skimming, waarbij de gegevens van een betaalkaart onrechtmatig kunnen worden gekopieerd via een verborgen apparaatje dat op de ATM geplakt zit.