Minister Kamp: banken kunnen meer aan MKB lenen

22 januari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Nog maar de helft van de leningen aan het MKB wordt verstrekt door banken, terwijl dit in 2007 nog 100% was. Minister Kamp van Economische Zaken ziet dit als een slechte ontwikkeling, laat hij weten in een recent interview met het FD. Volgens Kamp moeten de banken zich inspannen om de opgelopen achterstand ten opzichte van alternatieve financieringsbronnen goed te maken. Het MKB-afwijzingspercentage lijkt wel op zijn terugweg.

Uit de Financieringsmonitor van Panteia blijkt dat anno 2016 nog maar de helft van de MKB-bedrijfsleningen worden afgesloten bij een bank. Minister Kamp, die de monitor gisteren besproken heeft in de Tweede Kamer, liet in gesprek met het Financieele Dagblad weten deze ontwikkeling te betreuren. “Banken moeten zich afvragen of ze nu de goede balans hebben gevonden”, aldus de minister van Economische Zaken in het FD. “Volgens mij kunnen ze meer doen.”

Geld lenen aan MKB

Halvering
Voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008 was het MKB volledig toegewezen op de bankensector voor het verkrijgen van start- en groeikapitaal in de vorm van een bedrijfslening. Anno 2016 is het financieringsplaatje van veel MKB-ondernemingen verandert. Crowdfundplatformen, venture capitalists, en andere alternatieve bronnen van financiering hebben hun kans gegrepen toen banken niet langer krediet konden verlenen aan MKB-ers vanwege aangescherpte risicorichtlijnen. Dergelijke initiatieven werden vanuit de overheid toegejuicht, omdat zo ondernemingen alsnog aan financiering konden komen.

Omdat nu nog maar de helft van de bedrijfsleningen van de bankensector afkomstig is, gaat volgens Kamp een hoop expertise onbenut. Tegenover BNR Nieuwsradio zegt hij in een reactie op het interview dat er bij de banken veel expertise zit, evenals kennis van de lokale omgeving. “Banken kunnen beoordelen wat een ondernemer kan en ik vind dat iedere ondernemer met een goed, realistisch plan daar geld voor moet kunnen krijgen en de expertise van die banken kunnen we goed missen”, aldus de minister. Als verklaring voor het achterblijven van de financiering wijst Kamp op de goede financiële positie van Nederlandse banken, die beter is dan het Europese gemiddelde. Deze financiële positie willen zij graag bewaken, en MKB-leningen zouden deze positie in gevaar kunnen brengen. Kamp stelt in het FD: “Het zou goed zijn als Nederlandse banken een ambitie hebben om niet alleen hun eigen financiering op orde te hebben, maar ook hun rol te spelen als regisseur van de financiering van het kleine bedrijfsleven.”

Dalend afwijzingspercentage
Het aantal MKB-leningaanvragen dat banken afwijzen blijkt wel te zijn gedaald het afgelopen jaar. Werd in 2014 nog 39% van de aanvragen afgewezen, in 2015 is dit percentage gedaald naar ongeveer 25%. Toch is dit nog erg hoog vergeleken met de 10% uit 2008. Volgens Kamp is het ook ‘nog altijd het hoogste percentage in de gehele eurozone’. “Ik zou graag willen dat ze zich inspannen om het verloren terrein te heroveren”, besluit hij.