Knab en Aegon: hypotheek voor zelfstandige ondernemers

11 november 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen

Knab en moederbedrijf Aegon Bank komen binnenkort met een hypotheek voor ZZP-ers, laat de onlinebank eerder deze week weten. Uniek aan deze hypotheek is dat spaargeld op een geblokkeerde rekening als onderpand dient waardoor de ZZP-er niet alleen in aanmerking komt voor een hypotheek, maar ook de volledige hypotheekrente kan aftrekken.

Eerder dit jaar concludeerden Vereniging Eigen Huis en Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap uit onderzoek dat zelfstandig ondernemers bij de bank maar lastig aan een hypotheek kunnen komen. Banken wantrouwen de financiële situatie van de ZZP-ers en werken daarom een hypotheekaanvraag van deze groep klanten vaak tegen, aldus de onderzoekers.

Knab en Aegon

ZZP-hypotheek Knab
Omdat er ‘geklaagd’ werd door ZZP-ers dat zij geen volledige hypotheek konden krijgen, staken Knab en moederbedrijf Aegon Bank de hoofden bij elkaar tijdens een bijeenkomst met deze doelgroep. Het resultaat is een nieuw product speciaal voor zelfstandig ondernemers: de ZZP-hypotheek. De hypotheek zal vanaf 16 november worden aangeboden door Aegon Hypotheken, meldt Knab eerder deze week.

Om een ZZP-hypotheek aan te kunnen vragen moet de ZZP-er minstens twee jaarrekeningen kunnen tonen aan de bank, evenals een prognose van het derde jaar van de onderneming. Indien de cijfers het toelaten kan de ZZP-er in aanmerking komen voor een hypotheek, met een maximale waarde van 103% van de waarde van de woning die de ondernemer van het geld wil kopen. Het bijzondere aan deze hypotheek is dat het een geblokkeerde rekening betreft. “Andere aanbieders vragen aan ZZP-ers om hun spaargeld aan te wenden voor de koop van het huis. Het nadeel daarvan is dat het geld in stenen zit en zij hierdoor minder hypotheekrente kunnen aftrekken”, legt Knab-oprichter René Frijters uit. “In geval van de zzp-hypotheek was er veel kritiek op de acceptatie-eisen en kwam het liquiditeitsprobleem naar voren. Als oplossing hiervoor komt Knab met de geblokkeerde rekening. Hierdoor kan de ZZP-er de volledige hypotheekrente aftrekken.”

Onzekerheid
De financiële onzekerheid van veel ZZP-ers is daarmee echter nog niet van de baan. Dit hebben Knab en Aegon opgelost door het vragen van een extra onderpand. De ZZP-er die de hypotheek aanvraagt moet 13 tot 18% van de waarde van de woning op zijn geblokkeerde hypotheekrekening bij Knab storten, als extra zekerheid. Ondanks deze aanbetaling kan de ondernemer nog steeds hypotheekrente aftrekken over het totale aankoopbedrag. Het extra onderpand komt in de loop van 4 tot 8 jaar weer vrij en kan dan door de huizenbezitter weer vrij besteed worden.

Obvion en Randstad
De moeite die zelfstandig ondernemers en flexwerkers hebben om aan een hypotheek te komen is ook in de rest van de financiële sector niet onopgemerkt gebleven. Eind 2013 startten Obvion, Randstad en Vereniging Eigen Huis een proef met het eenvoudiger verstrekken van hypotheken aan flexwerkers. In februari 2015 werd de proef uitgebreid met de uitzendorganisatie Tempo Team en detacheerder Yacht, en nog later – in oktober 2015 – sloten ook grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO, evenals Aegon, Florius, en SNS Bank zich bij de proef aan. Het wordt nog als mogelijkheid beschouwd om ook ZZP-ers in deze proef op te nemen.