Proef met hypotheek voor flexwerker wordt uitgebreid

07 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Flexwerkers moeten eenvoudiger een hypotheek kunnen krijgen. Dit is het uitgangspunt van de proef waarmee Obvion, Randstad en Vereniging Eigen Huis in december 2013 zijn gestart. Eind november gaan ook Rabobank, ABN AMRO, Aegon, Florius, ING en SNS Bank zich aansluiten bij dit initiatief. Dat maakt Randstad bekend.

Aansluiten bij huidige arbeidsmarkt
Zo wordt het binnenkort mogelijk voor flexwerkers om bij meerdere geldverstrekkers de perspectiefverklaring voor een hypotheekaanvraag te gebruiken. ”Dit is goed nieuws en het is ook hoognodig. De tijd om te kijken naar een vast dienstverband voor een hypotheek is voorbij. Met de perspectiefverklaring kunnen we meer aansluiten bij de huidige en toekomstige arbeidsmarkt”, zegt Cynthia Tulp, manager Marketing, Communicatie en Sales van Obvion.

hypotheek voor flexwerkers

Inkomenszekerheid ipv baanzekerheid
Met de perspectiefverklaring wordt gekeken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid bij het verkrijgen van een hypotheek. Tot nu toe was Obvion de enige geldverstrekker die op die manier een hypotheek verstrekt. Vooralsnog kunnen alleen flexwerkers gelieerd aan Randstad, Tempo Team en Yacht meedoen. Sinds de start van de proef hebben 167 mensen een perspectiefverklaring ontvangen, 27 klanten hebben op basis van deze verklaring bij Obvion een hypotheek gekregen. 

Perspectief is betere voorspeller
”Het is goed dat de hypotheekbranche mee ontwikkelt met de trend dat steeds meer mensen een flexibel arbeidscontract hebben. Het goede aan de perspectiefverklaring is dat er gekeken wordt naar de toekomst in plaats van het verleden”, zegt Nico Stolwijk, directeur Vereniging Eigen Huis. ”Kijken naar perspectief is een betere voorspeller voor inkomenszekerheid voor banken. Wij hopen dat nog meer geldverstrekkers in Nederland zich aansluiten bij ons initiatief. Zodat wonen voor meer mensen bereikbaar wordt”, vult Tulp van Obvion aan.

Meerdere pilots gestart
In begin september kondigden ook De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group aan te starten met een gezamenlijke pilot om hypotheekverstrekking aan zzp’ers, freelancers en flexwerkers op gang te krijgen. De betrokken partijen doen dit door vooral te kijken naar de kansen die iemand heeft op de arbeidsmarkt om in de toekomst voldoende inkomen te verwerven, en niet alleen naar het arbeidsverleden. Geldverstrekkers Obvion en Florius werken mee aan de pilot.

Ook kondigde Pensioenfonds Zorg en Welzijn eind september aan de komende jaren miljarden in woninghypotheken te investeren. Het pensioenfonds stelt gelden beschikbaar aan Attens Hypotheken, een nieuwe dochter van Syntrus Achmea. De nieuwe hypotheek-verstrekker houdt rekening met de bijzonderheden in de zorg- en welzijnsector, zoals een flexibel arbeidscontract en onregelmatigheidstoeslag.