Virgin Money CEO: Genderdiversiteit bepaalt bonus

10 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Een onderzoeksrapport voor de Britse overheid over vrouwen in de financiële sector heeft onlangs geadviseerd om de bonussen van bankleidinggevenden af te laten hangen van het aantal vrouwen in senior functies. Ook zouden financiële dienstverleners hun cijfers over geslachtsdiversiteit openbaar moeten maken volgens het onderzoek, dat geleid werd door Virgin Money CEO Jayne-Anne Gadhia.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Astbury Marsden dat de doelstelling in het Verenigd Koninkrijk voor 25% vrouwelijke directeuren in de financiële dienstverlening gehaald was*. Geslachtsdiversiteit en gendergelijkheid krijgen de afgelopen jaren speciale aandacht, mede door dit soort doelstellingen en steeds meer partijen pleiten voor een toename van het aandeel vrouwen in senior en leidinggevende posities in het internationale bankwezen. Niet alleen vanwege de voordelen die diversiteit biedt op het gebied van besluitvorming, prestaties, duurzaamheid en service, maar ook vanwege de toegevoegde waarde die gelijkheid kan hebben voor de economie – recente schattingen van de OECD laten zien dat gendergelijkheid een stijging van 10% in GDP zal kunnen opbrengen voor de UK tegen 2030.

Diversiteit

Meer vrouwen, meer bonus
Een onderzoek naar de Britse banken- en financiële sector, in opdracht van de overheid, brengt recentelijk de aanbeveling om financiële instellingen te laten rapporteren over de geslachtsdiversiteit binnen hun management en personeelsbestanden. Het onderzoek werd geleid door de CEO van Virgin Money, Jayne-Anne Gadhia, en gaat verder dan alleen het oproepen tot verplichte rapportage over balans tussen de seksen in de sector. Het rapport brengt ook de aanbeveling om de bonussen van leidinggevenden af te laten hangen van het aandeel vrouwen in senior rollen, en om een speciale leidinggevende aan te stellen die verantwoordelijk is voor de geslachtsdiversiteit en gelijkheid in de bank.

Het onderzoek is onderdeel van het streven van de Britse overheid om de nationale economische productiviteit te verhogen. Een deel van deze productiviteitverhoging wil de overheid behalen met het stimuleren van een betere vertegenwoordiging van vrouwen in het bedrijfsleven. “Mijn onderzoeksrapport stelt voor om het probleem op een manier aan te pakken die herkent wordt in the City. Maak het openbaar, meet het en publiceer het. Wat gepubliceerd wordt, wordt afgemaakt”, aldus Gahdia. Ze voegt daar aan toe: “Het zou een wake-up call voor iedereen in de financiële dienstverlening moeten zijn, dat er minder vrouwen promoveren naar senior lagen dan in welke sector in de UK dan ook.”

* Ook het aandeel vrouwen in de Nederlandse financiële dienstverlening is aan het stijgen, bleek eerder dit jaar uit een analyse van Stichting Talent naar de Top.