Pinnen in V.S. en Japan soms tijdelijk niet mogelijk

26 april 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

De komende periode kunnen consumenten problemen ondervinden met het pinnen in de Verenigde Staten en Japan. Dit meldden verschillende Nederlandse banken waaronder Staalbankiers, Rabobank en ASN Bank deze week. De Meastro bankpas kan tijdelijk niet werken door de extra maatregelen die deze landen nemen tegen fraude met geldautomaten zonder de bekende chiptechnologie.
 
Maatregelen tegen frauduleuze transacties
De overgang van de 'oude' bankpassen naar de passen met een chip heeft als doel om skimming van betaalpassen tegen te gaan. Verscheidene geldautomaten in niet-Europese landen ondersteunen deze chiptechnologie nog niet. Zij zijn momenteel nog gevoelig voor frauduleuze aanvallen. Aanbieders van geldautomaten in Japan en bepaalde regio's van de Verenigde Staten hebben besloten extra maatregelen te treffen tegen die frauduleuze transacties. Houders van Maestro betaalpassen van Europese banken zullen als gevolg hiervan op korte termijn beperkingen kunnen ondervinden als ze geld willen opnemen. In de Verenigde Staten kan het voorkomen dat een geldautomaat de transactie afwijst. In Japan kan tijdens deze periode geen geld worden opgenomen met Maestro betaalpassen bij geldautomaten. Deze beperking is geen gevolg van de invoering van geo-blokking door een aantal Nederlandse banken die het gebruik van de betaalpas buiten Europa reguleert.

Pinnen in V.S. en Japen soms tijdelijk niet mogelijk
 
Mogelijke alternatieven
Creditcards van MasterCard zijn in beide landen gewoon te gebruiken om geld op te nemen en te betalen in winkels. Mocht het niet lukken om geld op te nemen bij een geldautomaat in de V.S., probeert u het dan nog een keer bij een geldautomaat van een andere bank. De maatregelen die aanbieders van geldautomaten nemen, zijn enkel bedoeld om geldopnames met gekopieerde (geskimmde) passen tegen te gaan. Helaas kan het voorkomen dat Maestro transacties tijdens deze periode onterecht worden afgewezen. MasterCard doet er alles aan om deze situatie zo kort mogelijk te houden. Het is helaas niet aan te geven hoe lang deze periode gaat duren.