Banen in finance- en bankensector UK verliezen allure

03 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Afgestudeerden van de beste MBA-opleidingen in het Verenigd Koninkrijk gebruiken hun titel steeds vaker om de financiële sector te verlaten. Het aantal top MBA-ers met een baan in de bankensector is aan het afnemen – zij kiezen in plaats daarvan steeds vaker voor de IT en telecomsector. Dat blijkt uit de Financial Times MBA ranking van 2015.

Onlangs heeft Financial Times de 2015-editie van zijn MBA Ranking uitgegeven, een onderzoek naar MBA-studenten voor en na het behalen van hun titel. Het periodieke onderzoek brengt inzicht in de baankeuzes van MBA-ers aan het begin van hun programma, en in de baankeuzes drie jaar na hun afstuderen. De grootste sectoren waar deze Britse afgestudeerden aan het werk gaan zijn de financiële dienstverlening, IT en Telecom, Consultancy en de Retail. De afgelopen editie laat echter een belangrijke verschuiving zien tussen deze sectoren onderling.

Finance verliest allure
De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat MBA-ers – voor het eerst sinds de start van de rankings in 1999 – hun titel gebruiken om de financiële dienstverlening achter zich te laten. De jaren hiervoor was dit altijd omgekeerd, toen werd de MBA-opleiding juist gebruikt als opstapje naar de bancaire sector.  Vooral bij de top 10 MBA opleidingen is het verschil in Finance banen voor en na de MBA sterk veranderd ten opzichte van voorgaande jaren – van 2006-2011 was er voor het begin van het MBA-programma maar rond de 25% van de mensen werkzaam in de banken- en financiële sector, vaak 10% minder dan het aantal afgestudeerden drie jaar na het behalen van de titel. Ten opzichte van de ranking in 2010 zijn er van de top 10 MBA afgestudeerden anno 2015 5% minder werkzaam in de financiële en bankensector, van 33% van de studenten aan het begin van de MBA, naar 28% na hun afstuderen.

Banen in finance- en bankensector UK verliezen allure

Een belangrijke reden voor het vertrek van de betitelde bedrijfskundigen is de financiële crisis. De salarissen en daaraan verbonden bonussen zijn gedaald in de sector, van gemiddeld $160.000 in 2008 naar gemiddeld $139.000 in 2014. Tegelijkertijd worden banen in de IT en Telecomsector en consultancybranche steeds interessanter. 25% van de MBA-ers uit de top 10 MBA-programma’s die de financiële sector achter zich hebben gelaten, maken de overstap naar de IT en Telecom, en 22% switcht naar de consultancybranche.

Deze twee ontwikkelingen zorgen er volgens de Financial Times voor dat voor iedere MBA die de financiële sector verlaat er nu maar 1,1 MBA terugkomt. Dit ratio lag in 2007 nog op het dubbele, 2,2 nieuwe MBA-ers voor iedere MBA die vertrekt.