Aflosmoraliteit huiseigenaren dit jaar verder vergroot

25 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De hoge particuliere schuld in Nederland krijgt de afgelopen periode veel aandacht in binnen- en buitenland. Vorig jaar kreeg Nederland vanuit de Europese Commissie het advies iets te doen aan de hypotheekrenteaftrek. Op dit moment rondt de Europese Commissie een onderzoek af dat zich specifiek richt op de hoge particuliere schuld, wat dit betekent voor de stabiliteit van Nederland en hoe deze schuld ingeperkt kan worden. Eind mei zal dit voor Nederland resulteren in concrete aanbevelingen.

Ondertussen lijkt de Nederlandse ‘aflosmoraliteit’ onder huiseigenaren sterk te stijgen. Vorig jaar stegen de aflossingen al met 20 tot 50%. Deze groei zet dit jaar verder door. De aflossingen bij banken stegen met 40 tot 50%. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS langs de grote Nederlandse banken ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS.
Aflosmoraliteit huiseigenaren dit jaar verder vergoot

Klanten lossen af

20% van de hypotheekklanten bij ABN AMRO heeft sinds 1 januari 2013 besloten extra af te lossen. Bij zowel ING als de Rabobank steeg het aantal aflossingen met 50% ten opzichte van vorig jaar. Ook bij SNS werden dit jaar al enkele tientallen miljoen euro's meer afgelost.

De verschillende bewustwordingscampagnes vanuit de banken lijken hiermee hun vruchten af te werpen. "Als deze trend zich doorzet, wat ik verwacht, dan zal de totale schuldenberg in Nederland dit jaar voor het eerst afnemen", zegt Paulus de Wilt directeur Particulieren bij ABN AMRO tegen de NOS. "Dat is goed nieuws voor de economie."