Roland Berger verwacht ontslaggolf investeringsbanken

24 december 2012 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Investeringsbanken moeten de komende jaren meer dan 40.000 banen schrappen. Deze maatregel komt bovenop de 40.000 ontslagen die afgelopen jaar al zijn gevallen of aangekondigd. Hiervoor waarschuwt Roland Berger Strategy Consultants in haar meest recente ‘Investment Banking Outlook’.
 
Herstructurering en consolidatie
Uit de studie van het strategie adviesbureau blijkt dat investeringsbanken door de toenemende concurrentie worden genoodzaakt om te herstructureren. Toch zal de concurrentieslag niet voor iedereen goed aflopen, binnen een aantal jaar zullen er een aantal gerenommeerde spelers omvallen. Mark de Jonge, partner bij Roland Berger, licht toe: “Binnen nu en maximaal vijf jaar staan nog maar vijf tot tien global investeringsbanken van de veertien wereldwijde spelers overeind. Alleen de grootste partijen hebben voldoende rek om komende jaren verder te herstructureren en te bezuinigen”.
 
De Roland Berger adviseur heeft nog een tip voor investeringsbanken die gaan herstructureren: “Het tempo waarop een bedrijf herstructureert is bepalend voor de duurzaamheid van het economisch herstel. En vergeet hierbij niet dat het minimaal één tot twee jaar duurt voordat je als bedrijf de vruchten plukt van dit soort omvangrijke herstructureringen”.
 
Adviezen
De consultants hebben vier adviezen opgesteld voor investment banken. Ten eerste moeten banken hun ‘over-capacity’ verminderen, zoals door bijvoorbeeld het afstoten van verliesgevende productlijnen. “Een voorbeeld hiervan is UBS. Deze investeringsbank kondigde aan te stoppen met de handel in obligaties, valuta's en grondstoffen, omdat het niet meer gelooft in deze opbrengsten” zegt De Jonge. Ten tweede kunnen investeringsbanken nog een slag slaan op het gebied van efficiency. Voorbeelden zijn het schrappen van banen en betere complexiteitsmanagement. Ten derde, grote investeringsbanken zullen de strijd om de steeds belangrijkere opkomende markten willen winnen. Naar verwachting zal de gezamenlijke omzet in de opkomende markten stijgen tot €30 miljard in 2016. Tot slot adviseert Roland Berger banken om hun value chain verder te optimalizeren.

Roland Berger - Tips for Investment Banks