KPMG: Financieel managers zijn de grootste fraudeurs

13 april 2012 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Wanneer er fraude wordt gepleegd binnen een bedrijf, dan is de kans groot dat een van de senior of midden managers er iets mee te maken heeft. Het delict wordt in de meeste gevallen gepleegd door oudere mannelijke werknemers die langer dan tien jaar in dienst zijn. Dit blijkt uit een analyse van 350 onderzoeksopdrachten die KPMG Forensic de afgelopen twee jaar bij ondernemingen in 69 verschillende landen heeft verricht.

Hoger management
In 64% van de gevallen maakte de fraudeur deel uit van het management. Ruim 35% van fraudeurs is werkzaam binnen de Finance afdeling, gevolgd door CEO's (26%) en medewerkers in Sales/Operations (25%).

Stijging door economische crisis
In vergelijking met 2011 zijn vijf meer zaken gerapporteerd. Volgens KPMG adviseur Hitesh Pate heeft deze ontwikkeling sterk te maken met de economische crisis. Aan de ene kant bezuinigen bedrijven op fraudepreventie, terwijl dat volgens Pate van cruciaal belang is. Aan de andere kant frauderen medewerkers om zichzelf te trakteren op een extraatje, in veel gevallen om misgelopen bonussen te compenseren.

KPMG Fraude