IG&H: Hevige concurrentieslag in hypotheekmarkt

01 juli 2011 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Hypotheekverstrekkers zullen binnenkort een hevige concurrentiestrijd uitvechten. Nu de woningmarkt op slot zit, richten zij zich op woningeigenaren met een aflopende hypotheekrente. Dat blijkt uit een onderzoek van IG&H Consulting. Volgens het adviesbureau groeit het aantal oversluiters sinds enige tijd geleidelijk. Een concurrentiestrijd van hypotheekverstrekkers is positief nieuws voor de klant, die op scherpere rentevoorstellen kan rekenen.

Veel kansen voor hypotheekverstrekkers
In de komende jaren zal de hypotheekrente van 40% van de huizenbezitters aflopen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De totale particuliere hypotheekschuld bedraagt €622,5 miljard, wat betekent dat de rente van ongeveer €249 miljard particuliere hypotheekschuld opnieuw moet worden vastgesteld. Matthijs Mons van IG&H Consulting betoogt dat er daardoor veel kansen voor hypotheekverstrekkers liggen.

“De komende jaren loopt bij ruim één miljoen huishoudens de rentevaste periode af. Veel woningbezitters hebben de afgelopen jaren voor een periode van vijf tot zes jaar gekozen. Dat oversluiten is dus een serieuze markt. Als banken qua marktaandeel willen groeien, kan dit hun kans zijn. Zeker omdat de markt nu op zijn gat ligt doordat er weinig nieuwe huizen worden verkocht. En voor klanten kan het heel aantrekkelijk worden om goed rond te kijken”, verklaart partner Matthijs Mons van IG&H Consulting in de Telegraaf.

Korte opleving hypotheekmarkt
De hypotheekmarkt is de laatste jaren compleet tot stilstand gekomen. Desondanks was er volgens cijfers van IG&H in het vorige kwartaal een opleving van de markt te zien. Uit de Hypotheekupdate blijkt dat de totale hypotheekomzet in Q1 ten opzichte van vorig jaar met 22% is gestegen tot een bedrag van €17,3 miljard. Het onderzoek van IG&H liet zien dat er vooral duurdere hypotheken zijn gesloten, waardoor de hypotheekomzet is gegroeid.