S&P: Nederlandse bankensector blijft onder druk staan

09 april 2013 Banken.nl

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft zijn licht laten schijnen over de Nederlandse bankensector. In haar rapport over de Nederlandse bankensector noemt S&P de nationalisatie van SNS REAAL een specifiek geval dat niet is te vergelijken met andere Nederlandse banken. Alle Nederlandse banken merken echter de gevolgen van de zwakke vastgoedmarkt en de druk op het bedrijfsleven. De vooruitzichten voor deze banken zijn volgens de kredietbeoordelaar dan ook niet verbeterd, ondanks een verbeterde kapitaalpositie bij een aantal van deze banken.

Dalende kwaliteit kredietportefeuilles
De kwaliteit van kredietportefeuilles zal in heel 2013 nog dalende zijn, aldus S&P. Ook voor volgend jaar verwacht de kredietbeoordelaar dat de kredietportefeuilles onder druk blijven staan. Om het verlies op de kredietportefeuilles te compenseren zullen banken doorgaan met het reduceren van hun kostenniveau is de verwachting van S&P.

Fitch: 2013 wordt een uitdagend jaar voor banken
Eerder liet Fitch weten dat het jaar 2013 een uitdagend jaar gaat worden voor de vier grootste Nederlandse banken: ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS Bank. “De vooruitzichten van deze banken is stabiel, maar de krimpende economie en de aangekondigde bezuinigingen kunnen leiden tot een uitdagend 2013”, aldus de kredietbeoordelaar.

Nieuws

×

Meer nieuws over