Roland Berger: banken lopen risico op wanbetalingen

02 maart 2010 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

In Centraal- en Oost-Europa zijn teveel consumptieve kredieten verstrekt, zo blijkt uit onderzoek van strategisch advies­bureau Roland Berger Strategy Consultants en de EFMA (European financial management & marketing association).

Consumenten daar willen hun levensstandaard aanpassen aan West-Europa en sluiten hiervoor lening op lening af. Door de economische crisis komen ze nu in de problemen met het aflossen. Hierdoor kan de wanbetalingsgraad in de regio dit jaar oplopen tot 15%. Onder andere Nederlandse banken hebben veel leningen uitstaan in Centraal -en Oost-Europa en lopen hiermee dus een groot risico, aldus het strategisch adviesbureau.

Tussen 2005 en 2008 was er nog sprake van sterke groei in het jaarlijkse volume van consumptieve kredieten. In Roemenie en Rusland was de groei maar liefst meer dan 50% en in landen zoals Tsjechië en Hongarije gemiddeld 15% tot 30% per jaar. "Vooralsnog is de gold rush over," zegt Hendrik Bremer, partner Financial Services bij Roland Berger Wenen. De groei in het niveau van het consumptieve krediet is sterk gedaald, terwijl de wanbetalinggraad al in de dubbele cijfers oploopt. Specialistische kredietverstrekkers moeten daarom hun aanwezigheid en de rol in de regio heroverwegen.

Stilte voor de storm

Hendrik Bremer: "We hebben te maken met een stilte voor de storm. Banken laten hun klanten toe dat ze de betalingstermijnen verschuiven. Sommige klanten sluiten nieuwe leningen af om oude leningen af te lossen. Bovendien wordt er ook meer gebruik gemaakt van credit card limieten, waardoor het probleem simpelweg verschoven wordt." Volgens Tijo Collot d`Escury, managing partner bij Roland Berger Nederland, zijn persoonlijke schulden steeds meer in opkomst. "Het zit er dik in dat dit jaar meer bedrijven in de problemen komen en de werkloosheidscijfers verder stijgen. Door het verlies van banken, betekent dit dat meer en meer mensen waarschijnlijk problemen krijgen met het terugbetalen van hun schulden."

Meer wanbetalers

De wanbetalingsgraad verschilt sterk per land, maar Bremer denkt dat het gemiddelde in 2010 voor de onderzochte landen naar meer dan 15% zal stijgen. "De kredietverstrekkers hebben in 2009 weten te overleven, maar 2010 wordt pas een echte uitdaging." Hij verwacht niet dat consumentenleningen in Centraal- en Oost-Europa boven de groei van het Bruto Binnenlands Product zullen stijgen. "In ieder geval niet voor 2011," aldus Bremer.

Over het onderzoek

Roland Berger interviewde meer dan 50 directieleden en managers van de afdelingen consumentenkrediet bij bedrijven in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Roemenie, Oekraïne en Rusland. Hierbij kwamen zowel wereldwijde banken, alsmede specialistische geldschieters zoals Cetelem, GE Money Bank en autobanken zoals de Porsche Bank aan bod.