Bain & Company adviseert Dexia over reorganisatie

14 september 2010 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Financiële instelling Dexia legt in samenwerking met strategy consulting bureau Bain & Company de laatste hand aan een nieuw ingrijpend besparingsplan. Volgens het ‘organisational restructuring plan’ zijn 700 tot 800 banen bedreigd. Dexia heeft in de afgelopen jaren al twee reorganisaties doorgeveord, die in totaal 1.500 banen hebben gekost.

Organisational restructuring plan

Een klein team van directieleden, bijgestaan door huisconsultant Bain & Company, werkte de voorbije weken keihard aan nieuwe besparingen die volgens ingewijden tegen eind volgend jaar €200 tot €240 miljoen moeten opleveren. Een belangrijk onderdeel is een omvangrijke personeelsafslanking, waarbij in de hele bankgroep nogmaals vele honderden banen worden geschrapt (België, Luxemburg en Frankrijk). Een exact cijfer is er nog niet, want die knoop wordt pas midden volgende week door het directiecomité doorgehakt en moet vervolgens op 10 september nog worden goedgekeurd door de raad van bestuur van Dexia. ‘Het exacte cijfer is nog een moving target bevestigen meerdere goedingelichte bronnen. ‘Maar de huidige besparingsvoorstellen houden rekening met een extra verlies van 700 tot 800 banen, met een voorkeur voor de onderkant van die vork.'

Dat er bij de Belgisch-Franse bankgroep een nieuwe besparingsronde zat aan te komen, was al langer bekend. Dexia is door de financiële crisis gedwongen om over een periode van drie jaar €600 miljoen te besparen. Ruim €360 miljoen daarvan zijn al binnen, onder meer omdat de bankgroep eerder al aankondigde de komende jaren in totaal 1,500 banen te schrappen. Bijna 900 daarvan verdwijnen in België, maar door de nieuwe reorganisatie dreigt dat getal dus verder de hoogte in te schieten. Volgens ingewijden zullen de meeste banen immers verdwijnen in België en Luxemburg.

Dexia Bank België hard getroffen

Vooral Dexia Bank België zal fors moeten besparen. Voor elke 100 euro aan inkomsten worden daar vandaag 75 euro kosten gemaakt. Dat is een pak hoger dan bij concurrerende grootbanken. Om de kosten te drukken, wil Dexia vooral banen schrappen in de ondersteunende diensten, die tussen de verschillende geografische dochters (België, Luxemburg en Frankrijk) verder geïntegreerd zullen worden. Het commerciële kantorennet blijft echter volledig buiten schot. ‘We onderzoeken vandaag alle mogelijkheden, maar gaan gedwongen ontslagen zoveel mogelijk vermijden. De nieuwe reorganisatie is nodig om de financiële situatie te verbeteren en commercieel sterker te worden. Op 15 september komt er meer duidelijkheid op een bijzondere ondernemingsraad', reageerde gisteren een woordvoerster. Maar dat stelt de vakbonden bij Dexia niet gerust. De bonden zitten maandag samen om een alternatief besparingsplan uit te werken, dat mikt op extra inkomsten.

Dexia: hoge kosten aan externe consultants

In mei van dit jaar werd bekendgemaakt dat Dexia in de periode 2008-2010 ongeveer €390 miljoen heeft uitgegeven aan externe consultants. Het externe advies kostte Dexia in 2008 €161 miljoen. Vorig jaar was dat €124 miljoen en dit jaar zal het gaan om wat minder dan €110 miljoen. Het is niet bekend hoeveel is (en nog steeds wordt) betaald aan Bain & Company, de Amerikaanse strategy consulting bureau die een stevige vinger in de pap heeft bij Dexia. Bain heeft in de afgelopen jaren verschillende analyses uitgevoerd, waaronder onder andere strategic assessments, market positioning en cost reduction analyses. Het is niet bekend welke overige adviesbureaus zijn ingehuurd door Dexia.