Dexia topman verdedigt uitgaven van 100m aan Bain

24 november 2011 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

Dexia, een van de grootste Belgische banken, heeft in de periode 2008-heden meer dan €100 miljoen uitgegeven aan adviesbureau Bain & Company. Dat heeft CEO Pierre Mariani maandag prijs gegeven tijdens de bijzondere kamercommissie rond Dexia, ingesteld in het kader van de parlementaire onderzoekscommissie naar het functioneren van de noodlijdende Belgische onderneming. Ondanks de hoge kosten verdedigde de topman het inhuren van de strategie adviseur.

In mei 2010 werd bekend dat Dexia honderden miljoenen heeft gespendeerd aan externe consultants. In de periode 2008-2010 werd ongeveer €390 miljoen uitgegeven: €161 miljoen in 2008, €124 miljoen in 2009 en circa €110 miljoen in 2011. De toenmalige CEO, Jean-Luc Dehaene, maakte destijds niet bekend hoeveel is betaald aan Bain & Company, de strategische ‘huisconsultant’ van het bestuur van Dexia. Bain heeft in de afgelopen jaren verschillende analyses uitgevoerd, waaronder onder andere strategic assessments, market positioning en cost reduction analyses. 4 maanden later maakte de bank kenbaar dat Bain opnieuw werd ingehuurd om een ‘organisational restructuring plan’ te ontwikkelen en (deels) uit te voeren.

Ondanks hoge kosten verdedigt Dexia CEO adviseur Bain
Het precieze bedrag dat aan Bain werd betaald kon Mariani niet geven, maar volgens hem lag het op "een honderdtal miljoen euro". Ondanks de hoge kosten heeft Mariani de uitgaven aan Bain verdedigd: “Maar dat heeft ons ook toegelaten om honderden miljoenen te besparen voor de groep", voegde hij toe. Bain werd vooral geselecteerd door de topbestuurders van Dexia maar het feit dat er zo vaak een beroep werd gedaan op de diensten van Bain stuitte intern op stevige kritiek, onder meer bij enkele managementleden. Ter verdediging van zijn eigen keuzes voor Bain was de topman duidelijk: "(Voor 2008) waren er bijna 6.000 contractanten die werkten voor de groep. En niemand die hen volgde. De totale consultancykosten waren voor mijn komst nog 40 procent hoger”.

Dexia in grote financiële probelemen
Dexia Groep is in zware financiële problemen gekomen door onder meer de omvangrijke investeringen in onder meer Griekse en Italiaanse staatsobligaties. In het afgelopen kwartaal noteerde Dexia Groep een voorlopig verlies geleden van €6,3 miljard. De Belgische overheid besloot daarom begin oktober Dexia Bank België te nationaliseren.