Grote banken winnen rechtzaak over Libor-schandaal

01 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Het Libor-schandaal achtervolgt banken wereldwijd. In Nederland is de Rabobank onderwerp van een onderzoek. In Europa zijn twee grote Britse banken, Barclays en Royal Bank of Scotland, en de grootste Zwitserse bank UBS, reeds door Amerikaanse en Britse toezichthouders voor honderden miljoenen dollars beboet voor het manipuleren van de Libor-rente.

Ook in de Verenigde Staten is er volop aandacht voor het Libor-schandaal. Een groep banken, waaronder Bank of America en JPMorgan Chase, heeft vrijdag een rechtszaak gewonnen die was aangespannen door private partijen met als doel om een miljardenclaim te vorderen van deze banken naar aanleiding van het Libor-schandaal.

Verwerping opvallend

De aanklagers beweren verliezen te hebben geleden door de manipulatie van het Libor-tarief door deze banken. Vrijdag werden door de rechtbank in New York een groot aantal van deze klachten verworpen.

De verwerping is opmerkelijk omdat banken die betrokken waren bij het Libor-schandaal al miljarden aan boetes hebben betaald. De reden voor de verwerping is dat door de private partijnen niet aan alle eisen is voldoen om de zaak aanhangig te maken.