Bankwijzer: Banken scherpen duurzaamheidsbeleid aan

30 september 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Volgens de jaarlijkse beleidsupdate van de Eerlijke Bankwijzer hebben acht belangrijke banken uit de Nederlandse bankensector hun duurzaamheidsbeleid verbeterd. In ongeveer een jaar tijd pasten banken hun beleid op 30 verschillende punten aan, maar toch zijn er nog veel verbeterpunten volgens de initiatiefnemers.

De Eerlijke Bankwijzer brengt ieder jaar het duurzaamheidsbeleid van banken en verbeteringen daarin in kaart in zijn beleidsupdate. Uit de meest recente update blijk dat net zoals vorig jaar de banken verbetering hebben geboekt op duurzaamheidsgebied. De Eerlijke Bankwijzer vierde in 2014 zijn vijf jarig bestaan en is sinds begin van 2015 ook internationaal actief. De bankwijzer is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX, en maakt deel uit van het grotere initiatief de Eerlijke Geldwijzer. 

Hoe scoort jouw bank op klimaatverandering

Beleidsverbeteringen
Volgens de jaarlijkse update hebben acht belangrijke Nederlandse banken in het afgelopen jaar 30 punten van hun duurzaamheidsbeleid aangescherpt. Opvallende verbeteringen zijn onder andere het niet langer investeren in olie- en gasboringen in poolgebieden van ABN AMRO, aangescherpte eisen van Triodos Bank voor de naleving van arbeidsrechten, de strijd tegen landroof in het beleid van Rabobank en het uitsluiten van bepaalde soort koolmijnen door ING in zijn financieringsbeleid.

Titus Bolten, woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer, zegt in het begeleidende persbericht: “Alle onderzochte banken tonen aan dat zij hun beleid hebben aangescherpt. Banken willen dus stappen zetten op het gebied van duurzaamheid, ze zien meer en meer dat dit ook echt hard nodig is. Vaak is hun beleid immers nog niet goed genoeg om nadelige effecten van investeringen voor mens, klimaat en dieren te voorkomen.”

Hoe scoort jouw bank op dierenwelzijn

Nog niet goed genoeg
De Eerlijke Bankwijzer laat weten blij te zijn met de aanscherpingen die zijn doorgevoerd, maar er blijft op sommige thema’s nog veel liggen. Vooral op klimaatbeleid en dierenwelzijn blijven veel banken achter op voorlopers als ASN Bank en Triodos. Ook SNS Bank scoort heel hoog op deze onderwerpen. In totaal werden de banken beoordeeld op zeven thema’s, te weten Arbeidsrechten, Belasting en Corruptie, Dierenwelzijn, Gezondheid, Klimaatverandering, Mensenrechten en Natuur. ASN Bank scoort over alle thema’s samengenomen het hoogst, gevolgd door Triodos Bank en SNS Bank.