ABN Amro koopt Italiaanse bank Antonveneta

25 september 2005 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Na een overnamestrijd van ruim een half jaar is het toch nog gelukt: ABN Amro heeft Antonveneta zo goed als overgenomen. De Nederlandse grootbank betaalt €3,2 miljard voor bijna 40% van de aandelen. Doordat het al een belang van 30% had in de Italiaanse bank heeft nu dus ruim 70% van de Italiaanse bank in handen.

Megaovername
Het is de eerste overname door een buitenlandse bank in Italië, en de grootste ooit door ABN Amro. De komende maanden zal ABN Amro via een openbaar bod proberen ook de resterende aandelen te verwerven (verplicht volgens de Italiaanse wet). Als dat lukt dan kost de aankoop ABN Amro uiteindelijk €8,2 miljard, waardoor het de op vier na grootste overname wordt in de Nederlandse geschiedenis.

Overnamestrijd
Met het akkoord tussen ABN AMRO en Banca Populare Italiana komt een eind aan een maandenlange overnamestrijd tussen de twee. Het eerste bod van ABN Amro in maart liep stuk op tegenwerking van het hoofd van de Italiaanse centrale bank, Antonio Fazio. Deze keurde een tegenbod van Pop Italiana goed, ondanks de zwakkere financiële positie en kleinere omvang van de Italiaanse bank.

Topman Rijkman Groenink is blij dat de deal eindelijk rond is: "Dit is een belangrijk moment in de geschiedenis van zowel onze bank als Antonveneta".