Banken maken minder winst op hypotheken

20 augustus 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De winst die banken maken op hypotheken is de laatste maanden aan het dalen. Dat meldt Vereniging Eigen Huis op basis van berekeningen van de Universiteit van Amsterdam. Volgens Vereniging Eigen Huis zijn de gedaalde overwinsten vooral een gevolg van de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt.

Lagere winstmarge
De gemiddelde overwinst die banken boeken op de hypotheekrente, daalde afgelopen maand naar 0,3%. In mei bedroeg deze nog 0,51%. Volgens Vereniging Eigen Huis is dit met name een gevolg van de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. Zo verliezen de drie grootste geldverstrekkers Rabobank, ING en ABN AMRO marktaandeel aan pensioenfondsen en verzekeraars.

Banken maken minder winst op hypotheken

Banken betalen hogere rentetarieven op de kapitaalmarkt voor het aantrekken van geld en kiezen er nu bewust voor om deze kosten niet door te rekenen aan klanten. Het is voor banken dus duurder geworden om op de kapitaalmarkt geld te lenen en dat vervolgens als hypotheken uit te lenen aan consumenten. De gemiddelde rente die banken aan consumenten vragen is min of meer gelijk gebleven.