Betaalautomaten accepteren nieuwe valse biljetten

19 augustus 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Er zijn valse bankbiljetten in omloop die zo goed zijn in het nabootsen van de controlekenmerken dat betaalautomaten deze niet kunnen onderscheiden van echte biljetten. Dat is onlangs bekendgemaakt door EenVandaag. De biljetten worden door de automaat geaccepteerd, waarna er weer echte euro’s van de rekening kunnen worden opgenomen.

Vals geld blijft een probleem, ook in Nederland. De Nederlandsche Bank (DNB) meldt begin 2015 dat het aantal valse eurobiljetten in Nederland is toegenomen in de loop van 2014. En ook in de eerste helft van 2015 is het aantal onderschepte nepcoupures met 48% toegenomen, volgens de toezichthouder. Toch blijft het aandeel valse biljetten klein en de kans om er een te ontvangen gering. Voor de Nederlanders die toch twijfelen aan de echtheid van een ontvangen biljet is er sinds mei de ‘Echt of Vals’-app, een app van DNB die de echtheidskenmerken van een biljet controleert.

Betaalautomaat

Nieuwe tactiek
In plaats van het zo nauwkeurig mogelijk namaken van de coupures, hebben een aantal criminelen tegenwoordig een andere aanpak. Ze houden zich niet langer bezig met versiering en uiterlijk van de biljetten, maar alleen met het zo goed mogelijk nabootsen van de kenmerken waar betaalautomaten op controleren. Actualiteitenrubriek EenVandaag meldt onlangs dat het criminelen gelukt is om nepbiljetten te creëren die de controle van betaal- en parkeerautomaten, evenals wisselautomaten in casino’s kunnen doorstaan.

Geen menselijke interactie
De nieuwe biljetten worden dus niet meer bij winkels en dergelijke gebruikt en hoeven er daarom niet uit te zien als echte biljetten. Door de biljetten in te voeren in machines en automaten, omzeilen de valsmunters menselijke interactie die de valsheid direct zou verklappen. Lars van Mulligen van Europol noemt het een gevaarlijke trend. DNB zegt nog geen van de nieuwe biljetten te hebben onderschept op Nederlands grondgebied, en herkent zich nog niet zo in het geschetste probleem.