De Financiele Cooperatie wordt opgeheven

07 augustus 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De droom waarmee De Financiële Coöperatie (DFC) twee jaar geleden werd aangekondigd lijkt in rook te zijn opgegaan. Volgens het financiële weblog Das Kapital ligt er sinds de laatste ledenvergadering van DFC een plan om het initiatief voor de nog niet opgerichte ‘bank die het allemaal anders gaat doen’ stil te leggen.

In augustus 2013 werd in Apeldoorn een initiatief opgericht dat het doel had om een coöperatieve bank te worden. De Financiële Coöperatie beloofde, als reactie op de financiële crisis, een eerlijk en veilig alternatief te worden voor de traditionele banken. Zij hebben volgens DFC namelijk nauwelijks oog voor hun klanten, en handelen voornamelijk vanuit winstbejag.

De Financiele Cooperatie

De droom
De ambitie van DFC was om via het werven van leden een coöperatie op te zetten. Als deze coöperatie voldoende omvang zou hebben gekregen en voldoende ledenbijdragen zou hebben ontvangen dan kon deze uitgroeien tot een bank. Na de eerste dag meldden 725 mensen zich bij DFC aan als lid, die allemaal het lidmaatschap van €20 betaalden in ruil voor inbreng in de beleidsvoering van de toekomstige bank. Door verdere ledenwervingen zou DFC uiteindelijk ook de expertise in huis kunnen halen voor de uiteindelijke lancering van een bank.

Maar na vijf maanden tijd – in januari 2014 – stond de ledenteller op 2.500 en was de media-aandacht en aanwas van nieuwe leden zo goed als stilgevallen. Volgens assurantieadviseur Jan Brink, medeoprichter en voorzitter van DFC, moesten er in het eerste halfjaar 10.000 leden worden geworven om de opstartkosten van €200.000 te kunnen financieren. Deze doelstelling werd niet behaald, en DFC lijkt alleen maar bij een mooie droom te blijven.

Opheffing
Het is inmiddels alweer bijna anderhalf jaar stil rondom het DFC-initiatief. Tot eerder deze week, wanneer de notulen van de laatste ledenvergadering bij DFC-leden op de mat valt. Daarin staat dat DFC van plan is om zichzelf op te heffen. Das Kapital spreekt over 17 enthousiastelingen die bij de vergadering hebben besloten tot het in gang zetten van de opheffing van de coöperatie.