De Financiële Coöperatie heeft na één dag 725 leden

02 augustus 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

In navolging van onze zuiderburen is ook binnen Nederland een initiatief ontstaan om vanuit burgers een coöperatieve bank op te richten met de naam De Financiële Coöperatie (DFC). Het initiatief komt voort uit onvrede met de huidige banken. Voordat we echter kunnen spreken van een bank zijn nog heel wat obstakels te nemen. Voorlopig is het slechts een idee dat ontleend is aan het Belgische NewB. De eerste stap is het oprichten van de coöperatie.

Een nieuwe coöperatieve bank in Nederland?

Het tijd is voor verandering, tijd voor verbetering. Het is tijd voor een nieuwe bank, aldus DFC. De Financiële Coöperatie is een initiatief van een aantal personen uit Apeldoorn met weinig bancaire ervaring. Het idee is om in eerste instantie leden te werven zodat de juiste expertise kan worden ingehuurd om uiteindelijk een bank te starten. Wie zich wil aansluiten bij dit initiatief kan vanaf 1 augustus €20 overmaken via http://www.dfc.coop/. In ruil hiervoor mogen leden meebeslissen over het beleid van de bank. Daarnaast heeft de bank geen winstoogmerk en zullen toekomstige inkomsten terugvloeien naar de leden. Inmiddels hebben zich na één dag 725 leden aangemeld.

Idee ontleend aan de NewB in België

Het idee achter De Financiële Coöperatie is ontleend aan NewB, het Belgische initiatief om een coöperatieve bank op te richten. De afgelopen maanden hebben zich meer dan 43.000 mensen en meer dan 30 organisaties achter dit initiatief geschaard. Het idee voor de nieuwe bank ontwikkelde zich als reactie op de financiële crisis en verschraling van de bankensector. NewB beschikt momenteel over een kapitaal van ruim €1 miljoen. Onvoldoende om een bank op te richten. Voor een bankvergunning in Nederland is bijvoorbeeld minimaal €5 miljoen nodig.