Alibaba bouwt eigen bankplatform voor MyBank

22 juli 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Voor het aanbod van MyBank heeft het Chinese Alibaba een geheel eigen bankplatform ontwikkeld. Daarmee omzeilt de e-commerce gigant Amerikaanse leveranciers, iets dat wordt toegejuicht door de Chinese regering.

Afgelopen maand hebben het Chinese Alibaba Group en dochter Ant Financial een online bank gelanceerd. De sterk gereguleerde bankensector in China kende vooralsnog helemaal geen private banken, maar in 2014 kregen Alibaba en internetbedrijf Tencent groen licht voor het opstarten van de eerste Chinese private banken. De nieuwe online bank van Alibaba draagt de naam MyBank en richt zich vooral op ‘de gewone burger’.

MyBank platform

Eigen cloudplatform
De Chinese regering spoort bedrijven in haar land aan om zo min mogelijk gebruik te maken van Amerikaanse dienstverleners als IBM, Oracle en EMC. De Chinezen geloven namelijk dat als dergelijke ICT-reuzen worden ingeschakeld de Amerikaanse inlichtingendienst makkelijker kan spioneren in de activiteiten van Chinese bedrijven. Deels op aansporen van de Chinese regering voor de ontwikkeling van nationale oplossingen heeft Alibaba daarom zelf een cloudplatform voor zijn bankdiensten gecreëerd.

Volgens MyBank CIO Tang Jiaci worden op deze manier niet alleen de wensen van de regering in acht genomen maar ook de wensen van de klant. Hij legt uit dat het zelf ontwikkelde platform de technologische uitrustingskosten beperkt, waardoor klanten tegen een lagere rente kunnen lenen. De bank hoeft immers minder kosten terug te verdienen.